Toggle Keresés

  1. Kezdőlap
  2. ...
  3. Unilever Alapítvány
  4. Oxfam: A megélhetési lehetőségek javítása

Oxfam: A megélhetési lehetőségek javítása

Az Oxfam elkötelezett amellett, hogy programjaival világszerte hozzájáruljon az emberek életminőségének javításához, beleértve Angliát és Írországot is, ahol több mint 13 millió ember él szegénységben.

Szegénység napjainkban

Ha valaki nőnek születik, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy szegénységben éli le az életét – a nők ugyanis a világ jövedelmének mindössze 10 százalékát keresik meg, annak ellenére, hogy ők dolgozzák le a munkaórák kétharmadát.

A szegénység mindenhol igazságtalanságot és egyenlőtlenséget szül. Rengeteg gyermek éhesen indul iskolába és éhesen fekszik le esténként. Sok embernek nem telik télikabátra, családoknak nincs elég pénze az otthon fűtésére. A szegény közösségekben élők egészségügyi állapota az átlagnál rosszabb, és a várható élettartamuk is alacsonyabb. Ráadásul a rossz egészségügyi állapot, a szükséges gyógykezelések miatt, növeli a megélhetés költségeit, és ezzel tovább súlyosbítja az eredeti problémát.

Küzdelem a szegénység ellen az élelmezés és az önbecsülés javítása által

Az Unilever Alapítvány az Oxfam szervezettel együttműködve azon dolgozik, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással és a biztonságos ivóvíz biztosításával javítsa az emberek – különösen a nők – életminőségét.

Anglia

Angliában az Oxfammal együttműködve, a UK Poverty Programme keretében azon dolgozunk, hogy a szegénységben élő anyák és családjuk számára megfelelő mennyiségű alapvető élelmiszert biztosítsunk, és segítsük őket az önbecsülésük javításában.

A program keretében több ezer ember számára biztosítunk válsághelyzetben élelmiszertámogatást. A bajba jutott emberek 3 napra elegendő élelmiszert kapnak, és egyúttal tájékoztatjuk őket a további segélyezési lehetőségekről is. A program során nők százainak (családjukkal együtt) biztosítunk tanulási lehetőséget, annak érdekében, hogy a pénzügyi, szociális és egyéb ismeretek megszerzésével valóban változtathassanak életükön, és ne csupán túlélők legyenek, hanem előrelépési lehetőségük is legyen az életben.

Az Oxfammal együttműködve támogatjuk a Foodbank kezdeményezést és a kelet-londoni Tower Hamlets iskoláit. Tower Hamlets lakosságának átlagéletkora a legkisebb Nagy-Britannián belül, és egyben a legszegényebb is. A Tower Hamletsben élő gyermekek 46%-a az országos szegénységi szint alatt él.1 

Thaiföld

2012 júliusában a thaiföldi Unilever az Oxfammal karöltve elindította a Yala, Narathiwat és Pattani tartományok területén élő nők megélhetésének javítását célzó programot. A kezdeményezés megfelel az Unilever Alapítvány globális küldetésének, mely az önbecsülés növelése mellett a fenntartható gazdálkodáshoz szükséges képességek elsajátításában, és az alapvető üzleti folyamatok megértésében segíti a nőket annak érdekében, hogy jobb és fenntarthatóbb jövőt biztosíthassanak maguknak és családjuknak.

A program első évében 375 asszonynak nyújtottunk közvetlen támogatást. Két tanfolyamot tartottunk a női vezetői szerepről és a gazdasági fejlődésről, amelyken több mint 200 asszony vett részt.

Ausztrália

Az Unilever az ausztrál Oxfammal együttműködve, egy hároméves partnerségi program keretében a szervezet ausztráliai tevékenységét támogatja. Az Oxfam a bennszülöttek és a Torres-Strait-szigeti őslakosok körében igyekszik növelni a születéskor várható élettartamot azáltal, hogy a kulturális sajátosságoknak megfelelő egészségügyi szolgáltatásokat biztosítja számukra – ez különösen közel áll az Unilever azon célkitűzéséhez, hogy javítsa az emberek egészségét és jólétét.

Az Oxfam másik kezdeményezése – amely szintén része az Unilever által támogatott sokszínűségnek – az 'Egyenes beszéd' program, amely az őslakos nőknek nyújt segítséget az ausztrál politikai rendszer megértésében, és adott esetben, az abban való részvételben.

Kambodzsa

Az Unilever Kambodzsában víztisztító rendszerekkel, vízszűrőkkel, toalettek építésével, és egy 71 falun átívelő higiéniai felvilágosító programmal támogatja az Oxfam tevékenységét. A legtöbb falulakó ugyanis nem jut biztonságos ivóvízhez. Nem adottak számukra a szükséges higiéniai körülmények, és sok esetben nem rendelkeznek az alapvető higiéniai ismeretekkel sem, ezért gyakoriak náluk a fertőző megbetegedések.

Mexikó

Az Unilever a mexikói Oxfammal is együttműködik a 'Tiszta ivóvizet és egészséges, biztonságos élelmiszert' (Safe Water, Health Promotion and Food Safety) programban, támogatva ezáltal két tabasco-i közösséget, mely a klímaváltozás által leginkább érintett mexikói terület.

A családoknak és a gyermekeknek szervezett műhelymunkákban összesen negyven önkéntes dolgozó vett részt. A programok során az egészséges táplálkozásra, a szappannal való kézmosás fontosságára, valamint a lányok és fiatal nők önbecsülésének javítására hívták fel a figyelmet. Az Unilever emellett Pureit típusú víztisztítókat adományozott az érintett családoknak.

Az Unilever az Oxfammel katasztrófa-elhárítás és gyorssegély-nyújtás esetén is együttdolgozik, így Pakisztánban, Indiában, a Fülöp-szigeteken, Afrika-szerte és a szíriai válságban is segédkezett már.LBTH Child Poverty In Tower Hamlets Briefing, 2013

Vissza az oldal tetejére