Toggle Keresés

  1. Kezdőlap
  2. ...
  3. Unilever Alapítvány
  4. PSI: Életmentés kézmosással és tiszta ivóvízzel

PSI: Életmentés kézmosással és tiszta ivóvízzel

Évente több mint 3,5 millió kisgyermek hal meg hasmenéses és tüdőgyulladásos megbetegedés következtében még mielőtt betöltené az ötödik életévét. Az Unilever Alapítvány a globális egészségügyi szervezettel, a PSI-vel együttműködve az olyan könnyen megelőzhető megbetegedések visszaszorításán dolgozik, amelyek egyszerű, szappannal történő kézmosással és biztonságos ivóvízzel elkerülhetőek lennének. Az akciókhoz szükséges információkat a PSI szolgáltatja, mely mögött a fejlődő országokban élő gyermekek és családok egészségének javítása érdekében végzett munkának köszönhetően, több mint 40 évnyi terepen szerzett gyakorlat áll.

Kézmosás

Annak ellenére, hogy világszerte rengeteg ember mos kezet, kevesen használnak szappant az olyan kritikus pillanatokban, mint például a mosdóhasználat és a gyermek tisztába tétele, vagy akár az étellel való érintkezés előtt. Egészségügyi szakértők szerint a halálos kimenetelű hasmenéses megbetegedések fele, és a szintén halálos kimenetelű, akut légzőszervi megbetegedések mintegy negyede megelőzhető lenne, ha a szappannal való kézmosás valóban bevett gyakorlattá válna.

Az Unilever és a PSI a helyi önkormányzatokkal együttműködve próbálja népszerűsíteni a szappan használatát a kenyai, a vietnámi és a zimbabwei iskolákban, illetve a közösségekben. Ezekben az országokban ugyanis kifejezetten alacsony a kézmosás során szappant használók aránya. Kenyában például az iskolás gyermekek csupán 28 százaléka mos kezet a kritikus pillanatokban, és abból is csak 1 százalék használ szappant a kézmosás során.

A közös kezdeményezéssel megtanítjuk a gyermekeknek a helyes, szappanos kézmosás gyakorlatát. A tanárok és a közösségi dolgozók közreműködésével, Lifebuoy termékekkel, és speciálisan gyermekek számára összeállított kommunikációs anyagokkal játékos programok keretében (pl.: dalírás, képregény-olvasás, fogadalomtétel) próbáljuk megváltoztatni a gyermekek kézmosással kapcsolatos szokásait.

Az egészséggel kapcsolatos viselkedési formák elsajátításakor, megértésekor a gyermekek nem csak családtagjaiknak adnak át életmenő információkat, hanem a jövő generációit is alakíthatják– ez pedig elképesztő eredményeket érhetünk el a jövőben. Ezek a programok eddig több mint 1 millió emberhez jutottak el.

Waterworks: biztonságos ivóvizet mindenkinek

Az Unilever Alapítvány a PSI-val és a Pureit-tel karöltve elindította a WaterWorks névre keresztelt programját az indiai Bhopalban. A nonprofit kezdeményezés célja, hogy ingyenes Pureit víztisztítókat biztosítson a rászorulók számára.

A WaterWorks munkatársait a PSI képzi ki és Pureit házi víztisztító berendezésekkel látják el a rászoruló háztartásokat. Helyismeretüket kihasználva megtanítják a családoknak a víztisztítók helyes használatát, mely megóvja őket a víz hordta megbetegedésektől.

A WaterWorks munkatársai azokban a közösségekben dolgoznak, amelyben élnek – anyák, nővérek, barátok, nagynénik, akik jól ismerik a helyieket és a legalkalmasabb személyek az egészséggel és higiéniával kapcsolatos üzenetek továbbításához. Ezen túlmenően a WaterWorks program lehetőséget teremt arra, hogy a programokon való részvétellel növelje a közösségbeli nők anyagi önállóságát, állandó havi jövedelem biztosításával.

Vissza az oldal tetejére