Toggle Keresés

 1. Kezdőlap
 2. ...
 3. Unilever Alapítvány
 4. UNICEF: Köztisztaságot mindenkinek

UNICEF: Köztisztaságot mindenkinek

A fenntarthatóság iránti elköteleződésünk részeként, az Unilever Alapítvány az UNICEF CATS (Community Approaches to Total Sanitation - Közösségi megoldások a megfelelő higiénia érdekében) programja révén több százezer rászorulónak biztosít hozzáférést az alapvető higiéniai feltételekhez.

Az egészségügyi válság

Az alapvető higiéniai feltételekhez való hozzáférés egyetemes emberi jog. Napjainkban viszont 2,5 milliárd ember él nem megfelelő higiéniai körülmények között, és ebből a 1 milliard használ nyílt latrinát.1 Vízöblítéses vécék hiányában kénytelenek árnyékszéket használni, mely olyan betegségek kockázatának teszi ki őket, mint a hasmenés, kolera, vérhas, tüdőgyulladás, bélférgek és az alultápláltság, amelyek meglelőzhetőek lennének.2 A hasmenéses megbetegedések világszerte a második leggyakoribb halálozási oknak számítanak az öt év alatti gyermekek körében.3

Szokások megváltoztatása, az életminőség javítása

Az egészségügyi válságra hatására az Unilever Alapítvány és az UNICEF célul tűzte ki, hogy segítse az alapszintű egészségügyi szolgáltatások elterjedését, ezáltal javítva az emberek egészségét és életkörülményeit. Ehhez járult hozzá a Domestos – az Unilever vezető tisztítószer márkája –, amely a globális jelenlétét kihasználva különböző marketing kampányokon keresztül hívja fel az emberek figyelmét az egészségügyi problémákra.

Az Unilever Alapítvány és a Domestos az UNICEF CATS programját támogatja, amelynek célja, hogy közösségi szinten támogassa az alapvető higiéniai feltételekhez való hozzáférést. Ennek a támogatásnak az eredményeként a program három fontos elemmel bővült:

 • Figyelemfelhívás: A közösség tájékoztatásával teremtünk igényt a vízöblítéses vécék iránt, így a fogyasztó saját maga kezd az árnyékszékek problémájának megoldásába.
 • Viselkedési forma megváltoztatása: Az árnyékszékek használatát a felelősségérzet felkeltésével és az egyéni és közösségi érdekek iránti törődéssel szorítjuk vissza.
 • Egészségügyi tájékoztatás: Népszerűsítjük az általános viselkedési formákat az iskolákban és az egészségügyi központokban.

Az Unilever Alapítvány és a Domestos támogatása hozzájárul ahhoz, hogy a CATS program célja – azaz a közösségek vízöblítéses vécékkel való 100%-os ellátása– megvalósulhasson, a családok saját vécéjüket használhassák, és legyen kézmosási lehetőségük is. A társulás első évében a CATS program támogatásával becslések szerint már 600 000 ember élhet árnyékszékmentes közösségekben a következő kilenc országban: Gambia, Ghána, Nicaragua, Nigéria, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Dél-Szudán, Szudán és Vietnam.

“Az UNICEF nagyon lelkes, mivel az együttműködés révén a világ leghátrányosabb közösségeinek biztosítunk könnyebb hozzáférést a jobb higiéniai feltételekhez. Alapvetően a köztisztaságba való befektetés egyet jelent az emberi méltóságba való beruházással. Az ígéretes együttműködés hatalmas potenciált rejt magában, mivel egymást kiegészítő képességeket, tudást és tapasztalatot sorakoztatunk fel a nemes ügy érdekében.” - mondta Geeta Rao Gupta, az UNICEF ügyvezető igazgatóhelyettes Deputy Executive Director.

Helyzetjelentés

A CATS program az UNICEF, az Unilever Alapítvány és a Domestos együttműködésében nagy eredményeket ért el rövid időn belül:

 • A nemzeti kormányokkal karöltve támogatja higiéniai programok intézményi és közösségi szintű kiépítését. Vietnámban például 600 közösségi és önkormányzati munkatársat képeztek ki az iskolák által vezetett higiéniai kezdeményezések megvalósítására. Szudánban több mint 200 falubizottsági tag sajátította el a higiéniai- és víztisztító berendezések működtetésének és fenntartásának képességeit.
 • Kilenc országban, több mint ezer falu lakosait világosították fel a nyílt latrinák és a betegségek közötti összefüggésekről, és próbálták cselekvésre sarkallni a közösségeket. Ennek eredményeként 78 ghánai és 100 gambiai faluban számolták fel a nyílt latrinákat. Dél-Szudán 2012-ben ünnepelte az első, nyílt latrinától mentes faluját és jól halad a program további kiterjesztésében is.
 • Ghánában, Nicaraqua-ban és Szudánban az iskolás gyermekek számára közegészségügyi-, tiszta víz- és higiéniai berendezéseket biztosítanak. Gambiában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Dél-Szudánban és Vietnámban folyamatban van a higiéniai termékek és szolgáltatások ellátását biztosító rendszerek kiépítése. Gambiában például 150 helyi kőművesnek tanították meg a latrinaépítés fortélyait. Pakisztánban egy közel 8.000 latrinát modellező köztisztasági csarnokot építettek.
 • Számos országban innovatív megoldásokat alkalmaznak – Nigériában például a CATS egy táplálkozási programhoz kapcsolódik, így a CMAM központokon keresztül érintkezik a közösségekkel. Pakisztánban és a Fülöp-szigeteken az árvízveszélyes területeken tevékenykednek, azért, hogy elérjék a leginkább rászorulókat.

Az Unilever Alapítvány a CATS mellett további víz, köztisztaság és higiénia (WASH) kezdeményezést is támogat Dél-Afrikában, Törökországban és Myanmarban. Az UNICEF a helyi önkormányzatokkal együttműködve a megfelelő higiéniáról és köztisztaságról oktatja a népességet, illetve biztosítja számukra a WASH berendezések elérhetőségét és megfelelő használatát.

Az UNICEF-fel karöltve fenntarthatóbb jövőt teremtünk az új generációknak.

1 WHO/UNICEF Joint Monitoring Programme: Progress on Drinking Water & Sanitation. 2014 Update

2 Sanitation Drive to 2015: Planner’s Guide – Fact Sheet 4, 2012

3 UNICEF/WHO: Diarrhoea: Why Children are Still Dying and What Can be Done

Vissza az oldal tetejére