Triklozán és triklokarban

A fogkrémekben, szájvizekben, szappanokban, dezodorokban és tisztítószerekben való használatukkal ezek az antibakteriális összetevők segítenek megőrizni a testi higiéniát és az otthonok tisztaságát.

washing hands with soap

„A TRIKLOZÁN LEGFELJEBB 0,3%-OS KONCENTRÁCIÓBAN VALÓ HASZNÁLATA A FOGKRÉMEKBEN, SZAPPANOKBAN, TUSFÜRDŐKBEN ÉS STIFT DEZODOROKBAN BIZTONSÁGOS. TOVÁBBÁ A TRIKLOZÁN HASZNÁLATA A PÚDEREKBEN ÉS A BŐRHIBAJAVÍTÓKBAN EBBEN A KONCENTRÁCIÓBAN SZINTÉN BIZTONSÁGOS.”

Európai Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Tudományos Bizottság

Két gyakran emlegetett antibakteriális összetevő a triklozán és a triklokarban. Ezeket hosszú éveken keresztül használtuk a kedvező higiéniai tulajdonságaik miatt és meggyőződésünk, hogy biztonságosak. Azonban, hogy reagáljunk a fogyasztók igényére, beazonosítottunk biztonságos és hatékony alternatív összetevőket. 2015-ben abbahagytuk a triklozán tartalmú bőrápolási és tisztálkodási termékek gyártását, és 2017 végére teljes mértékben fel szeretnénk hagyni a triklozán és a triklokarban használatával. A triklozánt és a triklokarbant többféle alternatívával helyettesítjük, többek között természetes és természet ihlette antibakteriális összetevőkkel.

Megválaszolt kérdések

Mi az a triklozán és triklokarban?

A triklozánt és a triklokarbant sok éve használják a háztartás-vegyipari és a kozmetikai termékekben. Ennek a két összetevőnek nagyon hasonló tulajdonságai vannak, bár különböző termékekben eltérő mértékben hatásosak. A triklozánt például gyakrabban használják folyékony, míg a triklokarbant szilárd szappanokban. A fogkrémekben és a szájvizekben a triklozán segít védelmet nyújtani a lepedékben megtelepedő kórokozók ellen, melyek sok szájápolási problémát okozhatnak.

A triklozán és triklokarban biztonságos?

A triklozánt és a triklokarbant a világ szakértői testületei, például Európa Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Tudományos Bizottsága (SCCS) és az Egyesült Államok Kozmetikai Összetevőket Ellenőrző Testülete (CIR) fogyasztói használatra biztonságosnak nyilvánították. Ezenfelül azzal, hogy az Unilever Termék- és Környezetbiztonsági Központja (SEAC) folyamatosan nyomon követi a legújabb tudományos eredményeket, biztosak lehetünk abban, hogy a triklozánt és a triklokarbant továbbra is biztonságosan használjuk a termékeinkben. A SEAC a környezetbe került triklozán és triklokarban mennyiségét is nyomonköveti és biztosak vagyunk abban, hogy ezeket az összetevőket a környezetre biztonságos módon használhatjuk.

Ha úgy vélik, hogy a triklozán és a triklokarban biztonságos, miért vezetik ki őket?

Tisztában vagyunk vele, hogy néhányan aggódnak a triklozán és a triklokarban emberekre vagy a környezetre gyakorolt lehetséges hatása miatt és jobban szeretnék, ha valamilyen más módon biztosítanánk a termékeink által nyújtott higiéniai előnyöket. Miután sikerült biztonságos és hatékony alternatívákat találni, meg tudunk felelni a fogyasztói elvárásoknak és ki tudjuk vezetni ezt a két összetevőt.

A triklozán és triklokarban antibiotikum-rezisztenciát okoz?

Néhány kutató aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a triklozánt és a triklokarbant tartalmazó termékek antibiotikum-rezisztenciát okozhatnak. Ezeket az aggodalmakat azonban olyan tanulmányokban fogalmazták meg, amelyek nem tükrözik azt, ahogy az emberek a termékeket ténylegesen használják. Háztartási körülmények között nincs bizonyíték arra, hogy a termékeink csökkentenék az antibiotikumok hatékonyságát vagy növelnék az antibiotikumokkal szembeni keresztrezisztencia kockázatát. Szakértői testületek, például az Európai Unió Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Bizottsága felmérték a triklozán és a triklokarban biztonságosságát és nem találtak olyan okot, ami azt indokolná, hogy az emberek felhagyjanak az ilyen összetevőket tartalmazó termékek használatával.

Hogyan tudhatom meg, hogy egy Unilever termék tartalmaz-e triklozánt vagy triklokarbant?

A kozmetikai termékek csomagolásán látható, hogy tartalmaznak-e triklozánt vagy triklokarbant. 2017-től egyik termékünk sem tartalmaz triklozánt vagy triklokarbant, a bőrápolási és a tisztálkodási termékeink pedig már 2015 vége óta triklozán mentesek. Ezeket az összetevőket többféle alternatív megoldással helyettesítjük, többek között természetes és természet ihlette antibakteriális összetevőkkel.

Vissza az oldal tetejére

KÖVESSEN MINKET

Mindig keressük a kapcsolatot azokkal, akiknek hasonlóan fontos a fenntartható jövő.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Lépjen kapcsolatba az Unileverrel és a szakértői csapatokkal, illetve tekintse meg az Unilever elérhetőségeit szerte a világban.

Kapcsolat