Toggle Keresés

  1. Kezdőlap
  2. ...
  3. Az Unilever gyárai Magyarországon
  4. Nyírbátori Háztartás-vegyipari Gyár

Nyírbátori Háztartás-vegyipari Gyár

A Nyírbátori Háztartás-vegyipari Gyár az Unilever egyik legnagyobb és legköltséghatékonyabb európai gyára a háztartás-vegyipari ágazatban, ahol mosogatószerek, fertőtlenítők, felülettisztítók, WC tisztítók, folyékony súrolószerek, általános tisztítószerek és öblítőszerek készülnek.

Nyírbátor

Tények


A Nyírbátorban készülő Domestos, Cif, Flóraszept, és Coccolino termékeket Európa 30 országába szállítják. Magyarország mellett a legnagyobb felvevő piac Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Csehország, Szlovákia és Franciaország.

A 245 főt foglalkoztató gyárban évente mintegy 260 millió flakon öblítő- és tisztítószer készül. A Nyírbátori Háztartás-vegyipari Gyár a régió egyik legnagyobb munkáltatójaként nagyjából 115 millió forint iparűzési adót fizet évente.


Beruházások

A Nyírbátori Háztartás-vegyipari Gyár az Unilever egyik legnagyobb és legköltséghatékonyabb európai gyára a háztartás-vegyipari ágazatban. 2009 óta több mint 6,2 milliárd forint értékű beruházás történt a gyár működésének fejlesztésére. A beruházásoknak köszönhetően a gyár ma már egyedi csúcstechnológiával működik, megduplázódott termelési kapacitása, és 2009-től fogva évi 8-10%-kal növekszik termelési volumene.

A vállalat 2015-ben összesen 7 millió euró értékű beruházást vitt véghez a Nyírbátori Háztartás-vegyipari Gyárában. Ebből 3,4 millió euró értékű beruházással új gyártósort helyezett üzembe, amely 8%-os volumennövekedést jelent az előző évhez képest. Az Unilever ezáltal 15 ezer tonnával növelte termékkibocsátását. Ez éves szinten 19 millió darab tisztítószer gyártását jelenti, amelyből 18 millió darab megy exportra. A gyár portfóliójának 85%-a exportálásra kerül, ami egyúttal 20.000.000 euró többletet eredményez a vállalatnak, és csaknem ugyanennyi exportnövekedést jelent az országnak. A beruházás által érintett főbb exportpiacok Csehország, Lengyelország és Szlovákia.

A Nyírbátori Háztartás-vegyipari Gyár bemutatkozó kisfilmje itt tekinthető meg.

Fenntarthatóság

A gyár komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a társadalmi szerepvállalásra. Évről évre két programon is részt vesz, a Szabolcsi Karrier Generátor program célja, hogy a résztvevő cégek képzéseiket és munkaerő-szükségletüket összehangolva, az önkormányzatok támogatása mellett reális karrieralternatívát kínáljon a régióban, ott tartsa, vagy a megyébe vonzza a fiatalokat. A Mérnökök Ligája program keretében adott technikai problémára kell megoldást adniuk a hallgatóknak. A legtehetségesebbeknek ezután lehetőséget biztosítanak a gyárban a további szakmai fejlődésre, tanulásra.

2015-ben 217 millió forintot fordított a gyár fenntarthatósági – azon belül is főként energiacsökkentési – projektekre.

A fenntarthatóság szellemében a korábbi világítási rendszert LED égőkre cserélték, új gőzkazánokat szereltek fel és hatékonyabbak használják fel a külső és belső hőmérséklet közötti különbségeket. A fejlesztések eredményeként a gyár energiafelhasználása 55 százalékkal csökkent. Folyamatosan törekednek a CO2-kibocsátás és a vízfelhasználás visszafogására, és a termékek csomagolóanyagának csökkentésére. Magyarországon 2013 végére mindhárom gyárunkban megszűnt a nem veszélyes hulladéklerakás. Hazai gyárainkból és raktárainkból semmilyen hulladékot nem küldünk hulladéklerakóba.

Vissza az oldal tetejére