1. Kezdőlap
  2. ...
  3. Történelmünk
  4. 1910 - 1919: A változások évtizede

1910 - 1919: A változások évtizede

Az Egyesült Királyságban telítődik a szappan piaca, így a Lever Brothers inkább a felvásárlásokra összpontosít.

Kép a Dutch Blue Band hirdetéséből, 1910 körül

Közben tovább erősödik a margarin iránti kereslet, és a Lever Brothers, Jurgens és Van den Bergh növelik érdekeltségüket az alapanyagok gyártásában. A kemény piaci feltételek további kereskedelmi társulások létrejöttéhez vezetnek. Amikor új technológiát fejlesztenek ki a bálnaolaj megszilárdítására, az üzletek közösen létrehozzák a Bálnaolaj Érdekszövetséget a fontos új árucikk elosztásának szabályozására.

Azonban már gyülekeznek háború viharfelhői. Az első világháború jelentős hatással bír majd, egyrészt a szappan és margarin iránti megnövekedett kereslet miatt – mindkettő alapvető szükséglet háború idején – másrészt a brit és a német kormányok beavatkozása miatt, amelyek állami irányítás alá vonják az olaj- és zsíripart.

Fontosabb állomások

1910

A Lever Brothers megvásárolja első vállalatát Nyugat-Afrikában, a WB MacIver Ltd-t, hogy fedezze a Port Sunlight pálmaolaj-szükségletét.

1911

A Lever Brothers első célzottan létrehozott kutatólaboratóriuma a Port Sunlight gyárban épült.

1912

A Jurgens és Van den Bergh között létrejött első, nyereség megosztására irányuló egyezséget megszüntetik, de a két vállalat továbbra is együttműködik.

1913

A vezető európai vállalatok összefogásával megalakul a Bálnaolaj Érdekszövetség.

1914

A háború kitörésének évében a Lever Brothers irányítása alatt álló vállalatok kb. 135.000 tonna szappant gyártanak évente, Hollandiában pedig Jurgens és Van den Bergh eddigre már számos kisebb vállalkozást felvásárolt, és mindketten hét margaringyárat irányítanak Németországban.

1917

A Lever Brothers megszerzi a 1789-ben alapított Pears Soap vállalatot, míg Jurgens szövetséget köt a Kellog's vállalattal észak-amerikai terjeszkedésének előkészületeként. Jurgens és Van den Bergh mindketten körülbelül ekkor alapítanak gyárakat Angliában, melyek közül a purfleetiben és az essexiben a mai napig margarint gyártanak. A Planters margarin bevezetésével a Lever Brothers is belép a margarin piacára, növeli dél-afrikai jelenlétét, és Amerikában is profitot kezd termelni.

Vissza az oldal tetejére