Toggle Keresés

  1. Kezdőlap
  2. ...
  3. Történelmünk
  4. 1920 - 1929: Az Unilever megalakulása

1920 - 1929: Az Unilever megalakulása

A 1920-as évek végére Jurgens Skóciában, Írországban és Angliában is rendelkezik margaringyárakkal, míg az Egyesült Királyság szappangyártásának 60%-a Lord Leverhulme irányítása alatt van.

Régi Lifebuoy reklám

Az évtized során azonban a vaj egyre megfizethetőbbé válik, és a margarinpiac hanyatlásnak indul.

Az 1925-ben bekövetkezett halála előtt a Lever Brothers alapítója, Lord Leverhulme személyes portfóliót épít ki többek között olyan vállalatokból, amelyek a Külső-Hebridákon újonnan vásárolt birtokának terményével kereskedtek. Ezek közül a Lever Brothers végül többet felvásárol, például a Mac Fisheries Ltd-t.

Az évtized végére a társulások szorosabbra fonódnak, és kezdetét veszi az Unilever hivatalos története. Először Jurgens és Van den Bergh közösen létrehozzák a Margarine Unie vállalatot. Majd két évvel később – a korszak egyik legnagyobb fúziójaként – a Margarine Unie és a Lever Brothers összefogva megalapítja az Unilevert.

Fontosabb állomások

1920

A Lever Brothers irányítása alá kerül, a később a United Africa Company részét képező, Niger Company.

1922

A Lever Brothers felvásárolja a Wall's nevű népszerű kolbászgyártó vállalatot, amely nyáron történő árusításra – amikor csökken a kereslet a kolbász iránt – jégkrém gyártásába kezd.

1923

A német gazdaság összeomlása még keményebb kereskedési feltételeket eredményez Jurgens és Van den Bergh számára.

1925

A Lever Brothers felvásárolja egyik legnagyobb versenytársát, a British Oil & Cake Mills vállalatot, a New Pin Soap gyártóját.

1926

A Lever Brothers elindítja a Tiszta Kéz Kampányát. A gyermekek egészségére irányuló politikájának részeként szennyeződésekkel és kórokozókkal kapcsolatos tájékoztatást tart a gyerekeknek, és bátorítja őket, hogy mossanak kezet „reggeli előtt, vacsora előtt, és iskola után”.

1927

Jurgens és Van den Bergh – akik ekkora már összefogtak két európiai vállalattal: a Centra és a Schicht vállalatokkal – együtt megalapítják a Margarine Unie/Margarine Union vállalatot. Az egyesülés gyorsan új tagokkal bővül, és létrejön egy olyan európai üzletekből álló nagy csoport, amelynek tagjai szinte minden olajból és zsírból gyártott termék előállításában részt vesznek.

A Planters Ltd, a Lever Brothers egyik vállalata piacra dobja az első vitaminokkal dúsított margarint, a Viking margarint.

1928

A Margarine Unie megszerzi a francia-holland Calvé-Delft csoportot, amely Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban és Csehszlovákiában rendelkezik gyárakkal. A következő évben a Union megszerzi a Hartog's céget is.

1929

Szeptember 2-án a Lever Brothers és a Margarine Unie aláírják az Unilevert megalapító szerződést. A kezdeti cél egy olyan megoldás létrehozása, amellyel távol maradnak egymás elsődleges érdekeltségeitől a szappan- és margaringyártás területén, de végül az egyesülés mellet döntenek.

Vissza az oldal tetejére