1. Kezdőlap
  2. ...
  3. Történelmünk
  4. 1930 - 1939: A kihívások legyőzése

1930 - 1939: A kihívások legyőzése

Az 1930-as évek kemény évtized – a nagy gazdasági világválsággal indul és a világháborúval ér véget.

Régi Lux Flakes reklám - 'Az oldatlan szappan árt a bugyiknak'

Ilyen feltételek között az újonnan létrejött egyesülésnek a lehető leghamarabb meg kell valósulnia. Így az Unilever megszünteti 50 szappangyártó vállalatát az Egyesült Királyságban, hogy kevesebb márkára összpontosíthasson, míg a kontinentális Európában a kormányok adókkal és illetékekkel védelmezik a helyi vajgyártást, és korlátozzák a termelést. Végeredményként az Unilever margarint és étkezési zsiradékot előállító üzemeinek száma tízről ötre csökken.

A gazdasági hanyatlás ellenére azonban az üzlet továbbra is terjeszkedik: részben új termékek kifejlesztésével a már meglévő piacokon, részben pedig új vállalatok megszerzésével, hogy belépjen az olyan felfelé törő kategóriákba, mint a fagyasztott vagy a félkész ételek.

Fontosabb állomások

1930

Január 1-jén hivatalosan megalakul az Unilever.

A Procter & Gamble a newcastle-i Thomas Hedley Ltd megszerzésével belép az egyesült királysági piacra, és az Unilever egyik legnagyobb riválisává válik.

Az 1930-as évek közepe

A szappangyártás egyre inkább eltávolodik a kemény szappanok gyártásától a szappanreszelékek és -porok gyártása felé, amelyeket a házimunka megkönnyítésére fejlesztettek ki. Ez terjeszkedéshez vezet a szappanpiacon.

1935

A és D vitamin adnak a magarinhoz, hogy vitamintartalma megegyezzen a vajéval.

1938

A margarinnal kapcsolatos közvélemény javítására irányuló kampány és a vitaminnal dúsított márkák – pl. a Stork az Egyesült Királyságban és a Blue Band Hollandiában – elterjedésének eredményeként közel annyi margarint értékesítenek, mint 1929-ben.

A ’30-as évek vége

A második világháború alatt bevezetett devizakorlátozások és a befagyasztott valutaárfolyamok miatt egyre nehezebbé válik a nemzetközi kereskedés. Németországból az Unilever nem tudja kihozni nyereségét, így kénytelen olajtól és zsírtól független vállalkozásba, többek között közszolgáltatásokba, fektetni.

Vissza az oldal tetejére