1. Kezdőlap
  2. ...
  3. Történelmünk
  4. Az Unilever levéltára

Az Unilever levéltára

A Port Sunlightban, az Unilever Egyesült Királyság-beli történelmi otthonában található levéltár a világ egyik legfontosabb üzleti nyilvántartásokat tartalmazó gyűjteménye.

Az Unilever levéltáráról

Az Unilever történelmi Port Sunlight épülete

A levéltár magas színvonalát felismerte a National Archives, az Egyesült Királyság nemzeti levéltára, és a Múzeumok, Könyvtárak és Levéltárak Tanácsa a „Kiemelt Státusz” díjjal elismerte mind az Unilever, mind a United Africa Company gyűjteményének nemzetközi jelentőségét.

A levéltár tartalma

A levéltárosok az Unilever több évszázadot átölelő gyűjteményének – a legrégebbi dokumentumunk 1295-ből származik – növeléséért és kezeléséért felelősek.

A levéltár eredeti dokumentumokat, nyomtatott forrásokat, képeket és filmfelvételeket tartalmaz. Közismert vállalatok, mint a Colman’s, a Wall’s és a Lipton, valamint olyan márkák, mint a Persil, a Pears Soap, a Lux, a PG Tips és a Marmite mind feltűnnek a levéltár gyűjteményében.

Jegyzőkönyvek, pénzügyi nyilvántartások, rengeteg reklám, csomagolás, valamint építészeti tervek és térképek – és még ennél is több.

Családi történelem

A genealógiai források után kutatókat rengeteg belső magazin várja, amelyek közül sok tartalmaz információkat az alkalmazottakról, mint pl. hosszú szolgálatért járó kitüntetésekről, házasságokról, halálesetekről.

A korai években a Lever Brothers partneri rendszert vezetett, amely során az alkalmazottak és eltartottjaik részesedést kaptak a vállalat nyereségéből, a résztvevő alkalmazottakról részletes kartotéklapok maradtak fenn. Sajnos sok kisebb leányvállalat alkalmazottainak nyilvántartása megsemmisült.

Kapcsolatfelvétel a levéltárral

A levéltár dolgozói örömmel megválaszolják kérdéseit. További információért a fontos levéltári gyűjteményekről, arról, hogy milyen történelmi feljegyzéseket tartalmaznak, és hogyan használhatja fel őket, lépjen kapcsolatba a levéltárral:

Telefonon az Egyesült Királyságból – 0151 641 4551

Telefonon külföldről – +44 151 641 4551

E-mailen: archives@unilever.com

Postán: Unilever Archives, PO Box 69, Port Sunlight, Wirral CH62 4ZD, UK

Az interneten: Unilever Levéltár

Ha kutatáshoz szeretné használni a levéltárat, Port Sunlightban, a levéltár épületében található egy kutatószoba és egy könyvtár is. Felhívjuk figyelmét, hogy a levéltár látogatására csak bejelentkezés után van lehetőség hétfőtől péntekig 10.00 és 16.00 óra között (munkaszüneti napok és ünnepnapok kivételével), és a segítséget nyújtó személyzet elérhetőségétől függően tudjuk fogadni. Kérjük, először írásban vegye fel a kapcsolatot a levéltárral, és adja meg a lehető legtöbb információt a kutatásáról.

Vissza az oldal tetejére