Toggle Keresés

Delikát logó

Delikát

A Delikát gondosan válogatott és kíméletes módon szárított zöldségek és fűszerek megfelelő arányú keveréke. Több mint 40 éves hazai múltja alatt vált Magyarország legkedveltebb* ételízesítőjévé.

A Delikát ételízesítő szárítással tartósított, válogatott zöldségeket és finom fűszereket tartalmaz, amelyek harmonikus keveréke egyedi ízt kölcsönöz minden ételnek. A Delikát ételízesítő 10 féle zöldség hozzáadásával készül. A sárgarépa, vöröshagyma, petrezselyem levél, fokhagyma, zeller, lestyán, pritaminpaprika, paszternák, kaporlevél és paradicsom mind hozzájárul ahhoz, hogy a Delikáttal készített ételek még ízletesebbek legyenek. Az új Delikát Csirkés ételekhez a legjobbat hozza ki a csirkéből. 

A csirke a legnépszerűbb húsfélék közé tartozik, könnyen és gyorsan kiadós étel készíthető belőle, és számtalan módon variálható. Az új Delikát Csirkés ételekhez kiemeli a csirke természetes ízét és gazdag aromáját, így segítségével a legjobbat hozhatod ki csirkés ételeidből. Ajánljuk bármilyen csirkés étel elkészítéséhez: csirkepörkölthöz, töltött csirkéhez, rántott húshoz, rizses húshoz és húslevesek ízesítéséhez. Próbáld ki sült csirke fűszerezéséhez is!

Delikát-történelem

A Delikát az első magyar ételízesítő. Története 1970 őszén Szegeden kezdődött, ahol a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat (mai nevén a Szegedi Paprika Fűszer - és Konzervgyártó Zrt.) fejlesztette ki. A 2010-ben 40. évébe lépő ételízesítő receptúráját a vállalat emblematikus szakembere, Gregus Ákos állította össze. Ugyanaz a szakember, akinek a nevéhez az első magyar halászlékocka is fűződik.

A Delikát első évei

Magyarországon a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat kizárólagos jogosultságot kapott a Delikát gyártásra. Reklámra nem is volt szükség, hiszen a magyar piacon rendkívül népszerű volt a márka. Olyannyira, hogy már az indulást követő időkben is több ezer tonnát adtak el belőle évente. 

Az alkotóknak is sikert hozott, hiszen a fejlesztésért a Delikáton dolgozó csapat (többek között Gregus Ákos vegyészmérnök, Szabó András termelési osztályvezető, Engi János, főmérnök) a Kiemelkedő Újító kitűntetést érdemelte ki az első magyar ételízesítő kifejlesztéséért. Gregus Ákos ma is elérzékenyülve meséli, hogy ez volt az a munka, amelyben az érdeklődési köre teljesen egybeesett a lehetőségekkel, így a Delikát a mai napig a szívéhez legközelebb álló újítása.

A Delikát ismertetőjegye, a piros szín

Negyven évvel ezelőtt az első Delikát csomagolását a piros-ezüst-fekete hármasa uralta, amelyben akkoriban az ezüst szín dominált. A dizájn a kor minimalista stílusához igazodva a Delikát márkajelzésben merült ki. Ezt az egyszerű megjelenést egészen a ’90-es évek elejéig megtartották. Ekkortól azonban a piros egyre dominánsabbá vált, míg végül a Delikát egyik ismertetőjegye lett.

A Delikát meghódítása Szegedtől az Unileverig

A rendszerváltás után Magyarországon már olyan nagy igény volt az ételízesítőre, hogy a szegedi gyár nem győzte a termelést. A Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat ezért 1991-ben együttműködési megállapodást kötött az amerikai CPC International Inc.-vel, amely 1958 óta a Knorr márkát is birtokolta. 

Ezzel a megállapodással megalakult a CPC Magyarország Rt. Mivel az amerikai cég, valamint az eladások ösztönözte fejlesztések egy idő után meghaladták a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat lehetőségeit, eladta a márkát és a receptúrát a partnernek. 1998-tól A CPC Magyarország Rt. Bestfoods Magyarország Rt. néven működött tovább. 2000-ben az Unilever nemzetközi cégcsoport felvásárolta a Bestfoods cégcsoportot, és ezzel együtt a Knorr márka, valamint a Delikát tulajdonosává vált.

A Delikát „Főzzön játszóteret!” programja

A Delikát és az Unilever közös történetének eddigi legemlékezetesebb pillanata a „Főzzön játszóteret!” program elindítása volt 2007-ben. A nyereményjáték hat évében több mint 230 millió forintból országszerte összesen 46 Delikát játszótér épült föl. A program valódi közösséget kovácsolt azokból, akik szívesen és rendszeresen főznek Delikáttal. Összeköti azokat az egymástól távol élő anyukákat, nagymamákat, akik már több mint 40 éve használják az ételízesítőt, és azokat a kezdő háziasszonyokat, akik még csak most kóstolgatják a főzés örömeit. Mindazokat, akiknek nem csupán a közös családi ebédek és vacsorák fontosak, de tenni szeretnének a településük fejlődéséért, és a velük együtt élő gyerekekért.

*Nielsen 1995. augusztus – 2013. március közötti kiskereskedelmi index adatai alapján számolva

2015: “Gyűjtsön Delikátot osztálykirándulásért!” program

2015-ben, visszanyúlva a márka hagyományaihoz ismét egy, a közösséget megmozgató program indult. A “Gyűjtsön Delikátot osztálykirándulásért” kezdeményezés célja, hogy a Delikát márka középiskolai és általános iskolai osztályok kirándulásához járulhasson hozzá. A közösségi összefogás erejének köszönhetően, a 2015 januárja és áprilisa között futó pályázat keretében a 10 nettó tömegben legtöbb Delikát terméket összegyűjtő osztály egyenként fél-fél millió forintot kap, amelyet magyarországi kirándulásukra fordíthatnak.

Termék információ

What's in our products?

Ha szeretnéd tudni, hogy mit tartalmaznak tisztítószereink és kozmetikumaink, kérjük, válaszd ki a Hungary opciót az alábbi listából:

Fogyasztói kapcsolatok

Argentina

Unilever Belgium N.V.
Humaniteitslaan/Boulevard de l’Humanité 292
1190 Brussel/Bruxelles
Belgium

Av. El Dorado No 69 B-45
7 Floor. Corporate Center building
Bogotá
Colombia

Foods
T: 018000 527517

Home & personal care
T: 018000 513130

Unilever Danmark A/S
Ørestads Boulevard 73
2300 København S

Unilever France S.A.
20 rue des Deux Gares,
92842 Rueil Malmaison Cedex

Unilever Deutschland  
GmbH
Konstantin Bark 
Am Strandkai 1
20457 Hamburg

+49(0)40-3493-3520
www.unilever.de

Hindustan Unilever Limited
Unilever House, B. D.
Sawant Marg
Chakala, Andheri (E)
Mumbai - 400 099

Unilever Japan Head Office
Nakameguro GT Tower (Reception 22F)
2-1-1
Kamimeguro, Meguro-ku
Tokyo
153-8578

Unilever Tea Kenya Limited

Kericho-Nakuru Road

P.O.Box 20 – 20200

Kericho, Kenya

Unilever (Malaysia)
Holdings SDN BHD
Level 33-35, Menara TM 
Jalan Pantai Baru
59200 Kuala Lumpur
PO BOX 11015 
50732 Kuala Lumpur
Malaysia  

Unilever N.V. Weena 455
PO Box 760 3000
DK Rotterdam
Netherlands

Martin Linges vei 25,

1364 Fornebu, Norge

Unilever Jeronimo Martins Lda.
Largo de Monterroio
Mascarenhas 1
1099-081 Lisboa
Portugal

Unilever de Puerto Rico
Professional Offices Park
997 San Roberto Street, Suite 7
San Juan, PR 0096

Unilever South Central Europe SA
Baneasa Business & Technology Park
42-44 Bucuresti-Ploiesti street
Building B
4th floor
District 1
013696 Bucharest
Romania

Unilever Vietnam
156 Nguyen Luong Bang Avenue
Tan Phu Ward, District 7
Ho Chi Minh City
Vietnam

Vissza az oldal tetejére