1. Kezdőlap
  2. ...
  3. Hazai és nemzetközi gyakornoki lehetőségek
  4. Interjú Karajz Zsófi sales gyakornokkal

Interjú Karajz Zsófi sales gyakornokkal

Karajz Zsófi sales gyakornok a drogériákért felelős értékesítési csapatban. Ő hogyan éli meg az Unilever gyakornokságot? Olvassátok el Zsófi történetét.

Mit kell tudni rólad? Hogyan élted meg a kiválasztási procedúrát? Hogyan kerültél a céghez?

Karajz Zsófi sales gyakornok

Karajz Zsófi vagyok, 22 éves marketing mesterszakos hallgató, és az Unilever drogériákért felelős értékesítési gyakornokaként dolgozom.

A Facebookon találtam rá a hirdetésre és gondoltam, megpróbálom, hátha. Aztán szerintem én voltam a leginkább meglepve, hogy turizmusos hallgatóként, szállodában és utazási irodában szerzett tapasztalattal egy világvezető multinacionális cég egyáltalán behívott interjúra. Ott azonban minden félelmem elmúlt és egyből éreztem, hogy itt a helyem, itt szeretnék dolgozni. Hál’ Istennek, így is történt.

Szerinted mennyire fontos a tapasztalat szerzése az egyetemi évek alatt?

Véleményem szerint rendkívül fontos szakmai tapasztalatot szerezni, sőt, talán többet ér, mint maga a megszerzett papír. Ha jobban belegondolunk, több százan lépnek ki ugyanolyan diplomával a munkaerőpiacra, és a munkatapasztalat, illetve az egyén személyisége az, ami megkülönböztet. Továbbá a legtöbb pozícióhoz előnyt jelent, sőt kifejezetten kérik a tapasztalatot, amit gyakornokként a legegyszerűbb megszerezni. Arról nem beszélve, hogy a munkahelyen végre értelmet nyernek az iskolában tanultak és gyakorlatiság társul a megtanult definíciók és elméletek mellé.

Önéletrajzodat te szerkesztetted? Van pár tanácsod a leendő gyakornokoknak?

Nagyon sok múlik az önéletrajzon, hiszen ez alapján alkot első benyomást a cég potenciális alkalmazottairól. Éppen emiatt megfelelő időt és energiát kell annak elkészítésére szánni. A gimnáziumi és főiskolás évek alatt számtalan tanár ismertette velünk a tökéletes önéletrajz receptjét, de az interneten is hemzsegnek a jobbnál jobb sémák és tanácsok.

Ezeket természetesen én is elolvastam, sok ihletet merítettem belőlük, azonban úgy gondolom, hogy az igazi titok nem a struktúrában vagy a kinézetben rejlik. Egy letisztult, egyszerű, ám de nagyszerű, őszinte és tartalmilag kiemelkedő önéletrajz szerintem sokkal többet ér. A CV tulajdonképpen nem más, mint önmarketing, hiszen erősségeidet kiemelve önmagadat kell eladnod.


Milyen volt az első heted? A csapat hogy fogadott?

Nagyon szerencsés helyzetben voltam, mivel szuper csapatba kerültem, a beilleszkedés ennek köszönhetően pedig nagyon egyszerűen ment.  (Persze, az Unilevernél minden csapat szuper) Az első hét mindenki számára nehéz, amin bár sokat könnyít a csapat segítőkészsége, a kezdeti információzuhatag, a tapasztalatlanság és a sok ismeretlen kolléga könnyen megijeszti az embert. A csapatom egyébként annyira jól fogadott, hogy azóta a főnököm kivételével mindenki más pozícióba menekült előlem…viccelek. Azt mondták, nem miattam volt.

Könnyen összetudod egyeztetni a munkát az iskolával?

Mindig is úgy gondoltam, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja, csupán jól kell beosztania azt. Kiskoromtól kezdve be voltak osztva a mindennapjaim, hiszen különórákra és táncra jártam délutánonként és esténként, mégis kiváló eredményeket értem el. Megtanultam hasznosan tölteni az időmet, és ha egy órám volt a tanulásra, akkor azt komolyan vettem és tényleg arra szántam, szemben a barátaimmal, akik céltalanul ültek a számítógép előtt és semerre sem haladtak.

Ezt ugyanígy tudom a mostani élethelyzetemben is alkalmazni, így tudok teljesíteni az iskolában is, a munkahelyen is, de a rendszeres testmozgást és a kikapcsolódást is be tudom iktatni. Természetesen lemondásokkal jár diplomát szerezni és dolgozni egyszerre, hiszen a szabadidőm meglehetősen leredukálódott, de én akartam így. Úgy fogom fel, mint egy befektetés, amiért hálás leszek a jövőben, amikor meglesz a gyümölcse.

A juttatásokon kívül, mit mondanál, miért jó nálatok dolgozni?

Az Unilever szerintem az a munkahely, amiről egy felsőoktatásban tanuló álmodozik, hiszen számos területen van lehetőség dolgozni, melyek között akár rotálódhatunk is, így kipróbálva, melyik a számunkra legszimpatikusabb pozíció, ahol a legjobban érezzük magunkat. Másik nagy előnye véleményem szerint az előrelépés lehetősége, hiszen ezáltal folyamatos a motiváció, a bizonyítási vágy és a fejlődni akarás.

Hogy néz ki egy napod?

Minden napom más és más. Vannak mindennapos feladataim ugyan, amiket reggelente el is tervezek, hogyan lenne a legeredményesebb az elvégzésük, de sokszor jönnek közbe váratlan szituációk vagy feladatok. Gyakornokként a csapatom munkáját segítem, az ő kezük alá dolgozom, így ha szükségük van valamire, akkor azt is felveszem a teendőim listájára. A munka egyébként nagyon izgalmas, változatos és egyáltalán nem monoton, így mindig azon veszem észre magam, hogy még csak most jöttem, de már le is járt a munkaidőm.

Szoktatok a kollégákkal közös programot szervezni munka után?

Természetesen fontos számunkra a csapatépítés, hiszen egy jól összekovácsolt csapat a munkában is hatékonyabban, nagyobb összhangban tud együtt dolgozni, ezáltal pedig jobban teljesíteni. Másodrészt pedig mindenki szívesebben tölti hétköznapjai jelentős részét azokkal, akiket nem csak munkatársként ismer, hanem vannak közös élményeik, és kellemesen el tudnak beszélgetni.

Emlékszel valami irodai bakira, amin aztán jót nevettetek a kollégákkal?

Minden nap jókat nevetünk!

Mi volt az eddigi legfelelősségteljesebb feladatod?

Minden feladatomat felelősséggel kezelek, hiszen szeretek 120%-ot nyújtani és hozni a csapat kiváló színvonalát. Ha mégis ki kell emelnem egy alkalmat, akkor az asszisztensünk nyaralása lenne az, mivel amíg ő szabin volt, nekem kellett átvenni a számlázás és egyéb kiemelkedő jelentőséggel bíró feladatot, amit nagyon élveztem, de azért legbelül picit izgultam, hogy mennyire tudok majd helytállni.

Voltak rizikós helyzetek? Ilyenkor kire számíthattál?

Nem emlékszem kirívó esetre, de a csapatomra mindig mindenben számíthatok!

Látsz előrejutási lehetőséget? Mik a terveid a jövőre nézve?

Nagyon is! Tényleg azt látom, hogy a legtöbben gyakornokként kezdték, és ha igazán akarták és megdolgoztak érte, akkor ma már a ranglétra sokkal magasabbik fokán állnak. A gyakori rotációnak és a sok kismamának hála sokszor adódik lehetőség pozíciót váltani, a HR pedig minden támogatást és segítséget megad a karrierterv eléréséhez.

Rövid távú tervem, hogy megszerezzem a mester diplomát és mellette a munkában is a lehető legjobb formámat nyújtsam. Szeretnék továbbá hamarosan egy új pozíciót, egy új területet is kipróbálni, hogy még nagyobb betekintést nyerjek a vállalat működésébe. Hosszú távú céljaim még a következő évek függvénye, de mindenképpen szeretnék az Unilevernél maradni és egyre feljebb lépkedni azon a bizonyos ranglétrán.

Tudnál pár tanácsot adni azoknak, akik most kezdenek állást keresni?

Azt tanácsolom, hogy legyenek bátrak, határozottak és céltudatosak, mert ha valamit igazán szeretnének, akkor azt el is tudják érni, csak nem szabad az első akadálynál megtorpanni. A siker senkinek sem esik az ölébe, neked kell tenni érte!


Vissza az oldal tetejére