1. Kezdőlap
  2. ...
  3. Hazai és nemzetközi gyakornoki lehetőségek
  4. Interjú Korsós Mónikával, az Unilever toborzás-kiválasztásért felelős munkatársával

Interjú Korsós Mónikával, az Unilever toborzás-kiválasztásért felelős munkatársával

Ha egy gyakornoki vagy pályakezdő pozíciót szeretnél megcélozni egy nagy cégnél, végig kell menned a kiválasztás folyamatának minden lépésén. Minden próbatételnél bizonyítanod kell, hogy alkalmas vagy a feladatra és Te vagy az, akit keresnek – legyen szó az önéletrajzod összeállításáról, vagy akár személyes interjúról. A fiatal munkaerőt kereső cégek számára is fontos a sok jelentkező közül a legjobbak kiszűrése, mivel hosszú távon akár ők jelenthetik a szakmai utánpótlást. Erről a kihívásokkal teli folyamatról mesél az Unilever toborzás-kiválasztásért felelős munkatársa, Korsós Mónika.

Mit tudnál elmondani az Unilever gyakornoki programjáról?

Korsós Mónika, Unilever Recruiter

Az Unilever hosszú évek óta nagyon sokat épít a gyakornokokra, számos jó példa van rá a cégnél, hogy nálunk dolgozó gyakornokot tudtunk később főállásban is alkalmazni. Tudatosan törekszünk arra, hogy olyan gyakornokokat vegyünk fel, akik majd potenciális jelöltek lehetnek egy belépő szintű, például Junior Brand Manager vagy Finance Analyst pozícióra. Idén is 10-12 új gyakornokkal bővültünk Budapesten, ez megfelel az éves átlagnak.

Milyen csatornákon, felületeken keresztül próbáljátok elérni a főiskolai hallgatókat?

Három nagyobb intézménnyel (BGF, BCE, BME) állunk rendszeres kapcsolatban, valamint nagy hangsúlyt fektetünk a vidéki egyetemekre is, mivel az Unilever három gyárral is rendelkezik Magyarországon. Minden évben megszervezzük a már hagyományosnak mondható nyílt napot, az ún. 

Open Day-t (régen Masterclass), ahol az irántunk érdeklődő diákok megismerkedhetnek velünk, néhány vezető munkatársunkkal, láthatják, milyen környezetben dolgozunk. A program során bemutatjuk a nálunk elérhető pozíciókat, márkáinkat, értékeinket.

Ez egy nagyon kedvelt program a diákok körében, jelenleg is több olyan munkatársunk van, akik korábbi nyílt napon jártak nálunk először. Természetesen részt veszünk állásbörzéken is, Budapesten és vidéki nagyvárosokban (Miskolc, Debrecen, Szeged) egyaránt. Ezenkívül örömmel teszünk eleget olyan meghívásoknak, amelyek keretein belül valamely területen vezető tapasztalattal bíró munkatársunk tart előadást egy intézmény hallgatóinak.

Az online felületek közül a Facebook-on helyezünk el célzott hirdetéseket a minél nagyobb hallgatói potenciál elérésének érdekében. Mostanában azt tapasztalom, hogy már a fiatal pályakezdők körében is egy preferált csatorna lett a LinkedIn, ahol kapcsolatba tudnak lépni egymással és bemutatkozni a szakmai oldalukról. Ezenkívül az Unilever saját honlapját is folyamatosan frissítjük a szakmai gyakorlati lehetőségekkel és az aktuális pozíciókkal.

Egy toborzási folyamat során milyen szerepe van az önéletrajznak?

Egy meghirdetett pozícióra átlagosan 80-100 pályázat érkezik, ezért lényeges, hogy a szakmai önéletrajz mind formailag, mind tartalmilag figyelemreméltó legyen. Fontos a jól áttekinthető struktúra, és természetesen a helyesírási hiba, elírás nélküli tartalom. Egy gyakornoki pozíció esetében fontos információ a várható végzés időpontja, mivel az aktív hallgatói jogviszony elvárt a gyakornoki időszak teljes időtartamában.

Bátorítanám a jelentkezőket arra, hogy tüntessenek fel minden olyan tanulmányi versenyt, külföldi ösztöndíjat, tanulmányokat, amelyek színesítik a képzettségüket. Érdemes kitérni az eddigi szakmai tapasztalatokra (még akkor is, ha az adott munkakör néhány hónapra szólt csupán), illetve egy-két mondatban részletezni az adott helyen végzett tevékenységeket, elért eredményeket. Fontosnak tartom még a nyelvtudást feltüntetni; itt elsősorban nem egy megszerzett nyelvvizsga szintje, hanem inkább a tényleges nyelvtudás szintje érdekel minket. 

Ma már kiemelt szerepe van a számítógépes készségeknek, ezek nélkül nem tud valaki sikeres lenni egy gyakornoki pozícióban. Plusz betekintést ad a jelentkezőről az érdeklődési köre vagy hobbija, ezért értékeljük az ilyen információkat is. Egy rövid kísérőlevél megírása tesz teljessé egy pályázatot, mivel megmutatja, hogy az illető plusz energiát fektetett a jelentkezésbe. Itt kiemelném, hogy nem az Interneten elérhető 2-3 sablon mondatra gondolok, hanem sokkal inkább a megpályázott pozícióval kapcsolatos érdeklődésre.

Ha a jelentkező önéletrajza megfelel a kritériumoknak, a folyamat következő lépése a telefoninterjú, amikor a toborzó kolléga felveszi a kapcsolatot a pályázóval. Ekkor felmerülhet még néhány praktikus kérdés például a lehetséges kezdés időpontjáról, a foglalkoztatás feltételeiről. Ennek során természetesen tudunk válaszolni a pályázó munkakörrel kapcsolatos kérdéseire is.

Hogyan néz ki egy interjú a cégnél? Mire érdemes figyelni ennek során?

A személyes interjú általában másfél-két órás, amely magában foglal egy szakmai bemutatkozást angol nyelven, valamint valamilyen feladatot. Ez az adott munkakörtől függően lehet egy Excel feladat, egy szituációs gyakorlat, esetleg elemzés és annak prezentációja. Apróságnak tűnhet, de egy szakmai interjúbeszélgetésre való felkészülés során nem szabad megfeledkezni a pontos érkezésről, illetve az ápolt megjelenésről. Az interjú során elvárásunk a jelölt felé a fókuszált kommunikáció, a vállalatról való tájékozottság, valamint az érdeklődés kifejezése. Legyen elképzelése a jövőjét illetően, valamint lássa reálisan, milyen adottságokkal, képességekkel rendelkezik, mire büszke, hol látja a fejlődési pontokat.

Mit tudnál üzenni jelenlegi egyetemistáknak, főiskolásoknak?

Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több tapasztalatot nyerjenek a tanulmányaik során, mert nagyon nagy a verseny a hallgatók körében a frissdiplomás pozíciókra. Én azt látom, hogy nálunk egy frissdiplomás pozíció meghirdetésére 80-100 körüli a jelentkezők száma. Egy ilyen erős létszám mellett annak van előnye, aki már a tanulmányai során szakmai gyakorlattal rendelkezik, akinek a fejében már kikristályosodott, mi az általa preferált irány, és ezen a szakmai úton milyen lépéseket tett és szeretne a jövőben tenni. Fontos a szakmai kíváncsiság és tájékozottság, tudatosság és tenni akarás.

Vissza az oldal tetejére