Ugrás ide: tartalom

Az Unilever a körforgásos gazdaság kialakításának útján

Közzétéve :

Alberto Di Leo conference

Alberto Di-Leo az Unilever Magyarország és Adria ügyvezető igazgatója a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) által szervezett Circular Economy Sumit keretében egy kerekasztal beszélgetésen vett részt. Ennek során több nagy vállalat mint a Nestlé, a Mol és a Tesco ügyvezető igazgatójával együtt osztotta meg a Körforgásos Gazdaság Platform támogatóival a vállalat mintapéldáit és bevált gyakorlatait.

Alberto többek között beszélt az Unilever jövőbeli ambiciózus terveiről, a műanyagcsökkentő törekvésekről (mint a Loop™) valamint az újrahasznosított műanyagból (PCR) készült csomagolásról. A Körforgásos Gazdaság Platform által előzetesen végzett felmérés alátámasztotta, hogy a mai állapot szerint a vállalatok nagy része még a hulladékgazdálkodással azonosítja a körforgásos gazdaságot. A kerekasztal beszélgetés során maguk a megkérdezettek erősítették meg, azt, hogy a modellváltás érdekében összefogásra, tudásmegosztásra és állami ösztönzőkre van szükség.

De mi is a körforgásos gazdaság? A piacok, a fogyasztók és a természeti erőforrások közti viszony újragondolása, a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás révén. A jelenlegi, ún. lineáris gazdasági modellben a technikai és biológiai alkotóelemeket a természetből kivesszük, átalakítjuk, majd felhasználás után hulladékként kezeljük, melynek jelentős részét nem forgatjuk vissza a folyamatba. Ezzel szemben a körforgásos gazdasági modellben az anyagcsere-folyamatok zárt körben történnek, a hulladék szinte 100%-osan hasznosul, a biológiai, illetve technológiai alkotórészek minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a körfolyamatokba.

A kerekasztal beszélgetést követve aláírásra került a Magyar Körforgásos Gazdaság Platform és a Holland Circular Hotspot közötti együttműködés. A pont egy éve, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére megalakult Körforgásos Gazdaság Platform fontos lépést tett ezzel az együttműködéssel a körforgásos gazdaság elterjesztésért Az Unilever a Körforgásos Gazdaság Platform 2019 fő támogatójaként vett részt az eseményen. A Platformnak a rendezvényen ünnepélyesen csatlakozókkal együtt már 80 tagja van.

Vissza az oldal tetejére