Ugrás ide: tartalom

Vállalásaink egy fenntarthatóbb jövőért

Közzétéve :

Bejelentettük azon új, ambiciózus kötelezettségvállalásaink sorát, amelyek célja az éghajlatváltozással szembeni küzdelem, a természet védelme és helyreállítása, valamint az erőforrások megőrzése a következő nemzedékek számára.

Forest river

Öt hónappal ezelőttig a legtöbb ember nem hallott a Covid-19 vírusról. Azonban gyakorlatilag egyik napról a másikra az emberiség minden figyelme erre a láthatatlan, de halálos ellenségre irányult. Teljesen érthető módon. Életek forogtak, forognak kockán.

A figyelem ezzel egy időben elterelődött az ennél sokkal nagyobb és kiterjedtebb veszélyről, amely az embereket és a bolygót fenyegeti: az éghajlati és természeti válságról.

Úgy éreztük, meg kell dupláznunk erőfeszítéseinket. Bár az idő nem a mi oldalunkon áll, most van lehetőségünk cselekedni.

Ezért ma olyan lépések és kötelezettségvállalások új sorozatát jelentjük be, amelyek a környezetünk védelmét és az erőforrások megőrzését célozzák.

Feature image - How we will improve the health of our planet

Photo by Unilever employee, Ina Blatt

Még elkötelezettebbek vagyunk, még nagyobb lépéseket teszünk, mint valaha

Mindig büszkék voltunk arra, hogy a lehető legambiciózusabb célokat tűztük ki magunk elé. A múlt hónapban ünnepeltük az Unilever Fenntarthatósági Terv (USLP) tizedik évfordulóját. Az elmúlt idő alatt sokat tanultunk, sokat fejlődtünk.

A tavalyi év során merész célokat jelentettünk be a körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségünkre vonatkozóan. Ezáltal biztosítjuk a műanyag újrafelhasználását, újrahasznosítását vagy komposztálását, megakadályozva, hogy a környezetbe kerüljön.

A következő lépést az új kötelezettségvállalásaink jelentik, amelyek minden eddiginél messzebbre mutatnak.

„Miközben a világ a Covid-19 járvány pusztító hatásaival küzd, illetve olyan kihívásokkal néz szembe, mint az egyenlőtlenségből fakadó komoly problémák, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a klímaválság továbbra is fenyegetést jelent mindannyiunk számára. A klímaváltozás, a természeti környezet pusztulása, a biodiverzitás csökkenése, a vízhiány – ezek az ügyek mind kapcsolatban vannak egymással, ezért párhuzamosan kell kezelnünk őket” – mondta Alan Jope, az Unilever vezérigazgatója.

„Fel kell ismernünk, hogy a klímaválság nem csupán egy környezetet érintő vészhelyzet, hanem rettenetes hatással van az életkörülményekre és az emberek megélhetésére is. Ennek következtében felelősséggel tartozunk a probléma kezeléséért: vállalatként és a márkáinkon keresztül közvetlenül is.”

A klímaválság leküzdése

Fenntartjuk a meglévő, tudományon alapuló célkitűzéseinket. Ez azt jelenti, hogy 2030-ra a műveleteink nem járnak széndioxid-kibocsátással és a termékeinkből származó üvegházhatású gázok lábnyoma megfeleződik az értéklánc során.

A klímaválság méretéből adódóan egy további kötelezettséget is vállalunk: 2039-re minden termékünk nettó nulla károsanyag-kibocsátással fog rendelkezni - kezdve a felhasznált anyagok beszerzésétől egészen a termékek értékesítési pontjáig. Ez azt jelenti, hogy 11 évvel előzzük meg a Párizsi Megállapodás 2050-es határidejét.

Ennek az agresszív széndioxid-mentesítési célnak az eléréséhez olyan átláthatóságra lesz szükség a teljes értékláncon belül, amely ma még nem létezik. A nettó nulla kibocsátás felé vezető úton az a szándékunk, hogy közölni fogjuk minden egyes eladott termékünk szén-dioxid-lábnyomát.

Photo by Unilever employee, Beatriz Slikta

Erdőgazdálkodás

A klímaválság hatékony leküzdése érdekében meg kell védenünk a magas széntartalmú ökoszisztémákat, például az erdőket, tőzeglápokat és trópusi esőerdőket, amelyek alapvetően fontosak a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek teljesítéséhez.

Fenntartható beszerzési gyakorlataink tekintetében már több mint tíz éve az iparág élvonalába tartozunk, és az erdőkhöz kapcsolódó cikkeink rendelkeznek a globálisan elfogadott normák szerinti fenntarthatósági tanúsítvánnyal.

Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy az erdők kiirtásának megakadályozásához még magasabb elvárásoknak kell megfelelnünk. Ezért elköteleztük magunkat amellett, hogy 2023-ra megvalósítjuk egy erdőirtás-mentes ellátási lánc kialakítását.

Ezen túlmenően együtt fogunk működni az iparral, a civil szervezetekkel és kormányokkal, hogy megvédjünk más fontos, magas természetvédelmi értékű és magas széntartalmú területeket, amelyek kivonják a szén-dioxidot a légkörből és eltárolják azt, és amelyek a szántófölddé való átalakítás veszélyével néznek szembe. Védelem nélkül a természetes élőhelyek pusztító hatással szembesülhetnek.

Photo by Unilever employee, Attaporn Somboon

A természet regenerálása

Arra is törekszünk, hogy elősegítsük a természet regenerálását és megőrizzük a Föld természeti erőforrásait a jövő nemzedékei számára.

A legmagasabb szintű fenntartható mezőgazdasági szabványok szerint folytatott sokéves munka hozzájárult az erdők és a biodiverzitás megóvásához, a talaj kimerítésének megállításához és a vízminőség megőrzéséhez. Azonban mindez nem elegendő a védelemhez és a megőrzéshez. Olyan regeneráló mezőgazdasági gyakorlatokat kell előmozdítanunk, amelyek hangsúlyt fektetnek a talaj egészségének, a vízmegőrzésnek és a vízhez való hozzáférésnek a helyreállítására, a helyi biodiverzitás aktív növelésére, valamint az erdők és más, a széndioxid szempontjából alapvetően fontos tájak regenerálására.

Ennek érdekében a gazdálkodók és kisgazdák új generációja számára segítjük elő, hogy szerepet vállaljanak a gazdálkodási környezetük védelmében és helyreállításában.

Az általunk vezetett kezdeményezések magukba foglalják a törvényes földjogok biztosítását, az agronómiai képzési programokat, a finanszírozáshoz való hozzáférést és a pénzügyi befogadást, valamint a helyreállító gyakorlatok fejlesztését. Ez az integrált megközelítés javítani fogja a mezőgazdasági kistermelők életkörülményeit.

Ezen kívül bevezetünk egy Helyreállítási mezőgazdasági kódexet minden beszállítónk részére. Ez tartalmazni fogja azokat a mezőgazdasági gyakorlatokat, amelyek a kritikus erőforrások újraépítését segítik: talaj, víz és biodiverzitás. Amint azt a Fenntartható mezőgazdasági kódex esetében is megtettük, ezt a kódexet elérhetővé tesszük minden olyan szervezet számára, amely számára hasznos lehet – azzal a céllal, hogy elősegítsük a változást az ipar egészében.

Photo by Unilever employee, Per-Alexander Charwat

A vizek védelme és megőrzése

A természet védelmét és regenerálását célzó törekvéseink részeként még nagyobb erőfeszítést teszünk a víz megőrzése érdekében. A vízhiány már most is érinti a világ népességének 40%-át, és több mint 2,1 milliárd ember fogyaszt nem biztonságos ivóvizet. A klímaváltozás világszerte éreztetni fogja hatását a víz minőségében és elérhetőségében, mely a vízbiztonság további romlásához fog vezetni.

A 2030-as évre vízgondnoksági programokat vezetünk be 100 vízszűkében lévő terület helyi közösségei számára. Ehhez felhasználjuk az indiai Prabhat programunk tanulságait, amely biztosítja az emberek számára a vízhez való hozzáférést akkor is, amikor a klímaválság kimutatja a foga fehérjét.

A program közösségi megközelítést alkalmaz a vízgazdálkodáshoz, és célja nem csupán a gazdálkodók segítése a termések időszakában, hanem kielégíti a biztonságos, tiszta vízhez való hozzáférésre irányuló alapvető emberi igényt is.

Csatlakozunk a Világbank által irányított 2030 Water Resources Group partnerséghez is, hogy így járuljunk hozzá az átalakító változásokhoz és rugalmas vízgazdálkodást hozzunk létre az olyan kulcsfontosságú, vízhiánnyal küszködő piacokon is, mint India, Brazília, Dél-Afrika, Vietnam és Indonézia.

Photo by Unilever employee, Amrutash Nanda P

Felelősségvállalás a Klíma- és Természetvédelmi Alap (Climate & Nature Fund) révén

A tevékenységek felgyorsításáért márkáink egyesült erővel 1 milliárd eurót fektetnek az új Klíma- és Természetvédelmi Alapba, amelynek forrásait a következő évtizedben olyan kezdeményezésekre fordítjuk, mint a tájrehabilitáció, az újraerdősítés, a széndioxid-megkötés, a vadon élő állatok védelme és a vizek megóvása.

Az új kezdeményezések olyan, már most is folyamatban lévő tevékenységekre épülnek, mint például a Ben & Jerry’s jégkrémmárka programja, amely a tejgazdaságok üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését célozza, vagy a Seventh Generation tisztítószer-márka tiszta energiahasználatára ösztönző tanácsai, illetve az a Knorrnál futó program, amely a mezőgazdasági vállalkozásokat segíti, hogy fenntarthatóbban termeljenek.

“Kollektív felelősségünk, hogy ne csupán a kompenzálásra összpontosítsunk, hanem az üvegházhatású gázok abszolút mennyiségét is csökkentsük. Az Unilevernél rendelkezünk az ehhez szükséges kiterjedtséggel és szándékkal” – mondta Marc Engel, az Unilever ellátási láncának vezetője. “Azonban mindez nem elegendő. Ha a bolygónk állapotát hosszútávon szeretnénk megőrizni, oda kell figyelnünk a minket körülvevő természetre: az erdőkre, a talaj állapotára, a biodiverzitásra és a vizes ökoszisztémákra is.

A világ legtöbb részén az erdőirtások megállításának, az erdők helyreállításának és a természet regenerálásának legfontosabb tényezője a mezőgazdasági kisvállalkozók és farmerek fenntartható mezőgazdasági termelésbe való bevonása. Ők a földterületek gondviselői. Ezért erősítenünk kell a szerepvállalásukat, és együtt kell dolgoznunk velük azon, hogy előmozdítsuk a természet regenerálását.”

Rise for Climate march in San Francisco

Egy fenntarthatóbb jövő biztosítása

A koronavírusra adott globális válasz megmutatta, hogy milyen drámai változást tudunk elérni, ha megértjük, mi forog kockán. Milyen az, amikor az emberek olyan célok elérése érdekében működnek együtt, amelyek mindannyiuk számára fontosak.

Miközben továbbra is küzdünk a világjárvány ellen, erősítenünk és gyorsítanunk kell azon két veszély kezelésére irányuló erőfeszítéseinket is, amelyek napjaink legnagyobb kihívását jelentik: ezek a klímaválság és a társadalmi egyenlőtlenség. Olyan válságok ezek, amiket csak együtt tudunk kezelni. Nem csupán a kormányokra, vállalatokra és civil szervezetekre kell támaszkodnunk, hanem a világ minden állampolgárára.

Ha fontos önnek az emberi fejlődés és a Föld erőforrásainak védelme, fontosnak kell tartania a klímaválságra adott komoly választ is.

Kötelezettségvállalásainkon keresztül az eddigieknél is többet kívánunk tenni annak érdekében, hogy hatékonyan kezeljük a klímaválságot. Ha bárki úgy gondolná, hogy ez a törekvés nem éri meg az erőfeszítést, csak ennyit kérdezünk tőle:

Ön melyik bolygón él?

Vissza az oldal tetejére