Ugrás ide: tartalom

Hogyan fogjuk segíteni egy igazságosabb és befogadóbb társadalom létrejöttét?

Közzétéve :

A mai napon széles körű vállalásokat és lépéseket jelentettünk be, hogy a teljes értékláncunkban javítsuk az emberek életszínvonalát. Felzárkóztatás révén álláslehetőségeket teremtünk, és felkészítjük az embereket a munka jövőjére.

An inclusive cross-section of society

Az Unilever régóta ösztönzi a társadalmi változásokat, hiszen több mint egymilliárd ember higiéniai körülményeit, egészségét valamint megélhetését sikerült pozitívan befolyásolnunk a Fenntarthatósági Tervünknek köszönhetően.

Büszkék vagyunk az eddigi eredményeinkre, de tudjuk, tehetünk még többet, hiszen a társadalmi kihívások, amelyekkel az emberiség jelenleg szembenéz, egyre fokozódnak.

2019-ben például világszerte több mint 630 millió munkavállaló ‒ az összes foglalkoztatott közül csaknem minden ötödik ‒ kevesebbet keresett, mint ami ahhoz kellett volna, hogy családját kiemelje a szegénységből.

Ezért nagyra törő kötelezettségvállalásokat és intézkedéseket jelentettünk be egy igazságosabb és befogadóbb társadalom építése érdekében. Ezek a következőket tartalmazzák:

‒ A két legnagyobb fenyegetés, amelyekkel a világ jelenleg szembenéz az éghajlatváltozás és a társadalmi egyenlőtlenségek ‒ mondja Alan Jope, az Unilever elnök-vezérigazgatója. ‒ Az elmúlt év kétségtelenül szélesítette a társadalmi szakadékot, ezért határozott és kollektív fellépésre van szükség egy olyan társadalom építéséhez, amelyben javul a megélhetés, felkaroljuk a sokszínűséget, gondozzuk a tehetséget, és mindenki számára lehetőségeket kínálunk.

Az életszínvonal növelése

Annak biztosítása, hogy az emberek bér- vagy jövedelemminimumot keressenek kritikus lépés egy igazságosabb és befogadóbb társadalom felé, ahol az alapvető szükségleteit, például az élelmiszert, a lakhatást és az egészségügyi ellátást mindenki meg tudja fizetni.

Az Unilever már most is legalább bérminimumot fizet alkalmazottainak. Most ugyanezt szeretnénk biztosítani a saját munkavállalóinkon kívül többek számára is, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabb munkavállalókra a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban. Együtt fogunk dolgozni beszállítóinkkal, más vállalkozásokkal, a kormányokkal, az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel a rendszerszintű változás és a megélhetési bérezés globális elfogadásának érdekében.

Ezzel párhuzamosan 5 millió kis- és középvállalkozásnak segítünk kiskereskedelmi értékláncunkban, hogy megfelelő készségfejlesztéshez, finanszírozáshoz és technológiához férjenek hozzá üzleti tevékenységük és jövedelmük növelése érdekében. Ezen partnereink gyakran kiskereskedők, akik független üzleteket, mintaboltokat üzemeltetnek, vagy mikrovállalkozók, akik az utcán vagy házról házra járva értékesítenek.

Lehetőségek felzárkóztatás révén

Az Unilever régóta híve a sokszínűségnek és a felzárkóztatásnak. Büszkék vagyunk arra, hogy globális szinten elértük a nemek közötti egyensúlyt a felsővezetésünkben, de még sok a tennivaló a társadalom különböző alulreprezentált csoportjainak érdekében, mint például a fogyatékossággal élők, az LMBTQI+ közösség tagjai és egyéb kisebbségek.

Progresszív irányelveket és gyakorlatokat vezetünk be annak érdekében, hogy kiszűrjünk bármi nemű diszkriminációt a szervezetünkön belül, ezzel megerősítve a mindenki számára nyitott és igazságos vállalati kultúránkat. Kezdetben megszűntetjük az akadályokat a munkaerőfelvételnél, és felkészítjük vezetőinket az érintett alkalmazottak megfelelő támogatására. Saját tevékenységeinken túl 2025-re évente 2 milliárd eurót fordítunk alulreprezentált csoportokból származó emberek tulajdonában lévő és általuk vezetett kis- és középvállalkozásokra, támogatva őket a készségfejlesztéshez, a finanszírozáshoz és a hálózatépítési lehetőségekhez való hozzáférésben.

E közösségek reprezentálásával foglalkozni fogunk a hirdetéseinkben is. Különösképpen ki fogjuk használni márkáink erejét, hogy segítsék a gyakran reklámokon keresztül állandósult sztereotípiák előfordulásának kezelését, és előmozdítjuk az emberek befogadóbb hozzáállását.

Felkészülés a jövő munkáira

Miközben segítünk egy igazságosabb és befogadóbb társadalom létrehozásában, látjuk azt is, hogy a munka világának változásai negatívan befolyásolják sokak foglalkoztatási kilátásait. Számos jelenlegi munkakörülmény gyorsan átalakul.

Ezért vállaljuk, hogy 2025-re minden alkalmazottunknak segítünk, hogy rendelkezzenek a megfelelő készségekkel, melyek hozzájárulnak karrierjük folytatásához akár az Unileveren belül, akár azon kívül. Új, úttörő foglalkoztatási modelleket is vezetünk be, amelyek lehetővé teszik munkavállalóinknak, hogy kiválasszák, milyen módon akarnak dolgozni. Ide tartozhatnak olyan rugalmas szerződések, amelyek megőrzik a teljes munkaidős juttatásokat, valamint a tanulásra vagy átképzésre szánt szabadidő.

Szervezetünkön kívül 2030-ig segíteni fogunk 10 millió fiatalnak az alapvető készségek megszerzésében, melyek ahhoz szükségesek, hogy felkészüljenek a jövő munkalehetőségeire. Például partnereinkkel a LevelUp-on – egy ifjúsági foglalkoztathatósági platformon – dolgozunk, hogy egyablakos ügyintézést biztosítsunk a fiatalok számára céljaik felfedezése érdekében, továbbá hozzáférjenek képzésekhez, önkéntes lehetőségekhez és a szakmai gyakorlat megszerzésének lehetőségéhez.

Jól működő társadalom a jól működő vállalkozásért

A felzárkóztatás áll a fenntartható fejlődés globális menetrendjének középpontjában; központi törekvése, hogy „senkit ne hagyjunk magunk mögött”. A sokféleség és a felzárkóztatás az Unileveren belül és azon kívül több ügyet is támogat az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai közül.

Az egy évszázaddal ezelőtti alapítás óra mára ez a stratégiánk szerves része is lett: hozzájárulni a tisztességesebb és társadalmilag befogadóbb világhoz olyan márkákkal, amelyek védelmezik az emberi jogokat, kiállnak az egyenlőség mellett, és megfelelő értékeket képviselnek.

Büszkék vagyunk az évek során kifejtett pozitív hatásunkra, de sokkal többet kell még tennünk. Ezért fogalmazzuk meg ezeket a merész új kötelezettségvállalásokat, hogy növeljük a vállalatunknál és az egész értékláncunkban az emberek életszínvonalát, különösen azokét, akik jelenleg alulreprezentáltak.

Amint Alan Jope mondja: ‒ Hisszük, hogy az általunk vállalt intézkedések az Unilevert jobb, erősebb vállalkozássá teszik, amely készen áll azokra a hatalmas társadalmi változásokra, amelyeket ma tapasztalunk – olyan változásokra, amelyek csak gyorsabbak lesznek. Jól működő társadalom nélkül nem létezhet jól működő vállalkozás.

Vissza az oldal tetejére