Ugrás ide: tartalom

Teljesen újragondoljuk a műanyag szerepét az üzletünkben

Közzétéve :

Gyári futószalag grafika, középen és hátul 2 Unilever dolgozóval

Megfogadtuk, hogy 2025-re a felére csökkentjük a szűz, vagyis közvetlenül kőolajból készülő műanyag felhasználásunkat. Ezt két módon érjük el: növeljük az újrahasznosított műanyag (post consumer recycled, PCR) felhasználását, és több mint 100 000 tonnával csökkentjük a csomagolásainkban található műanyag mennyiségét. Jól haladunk a kitűzött célok felé, de gyakran merül fel a kérdés, hogy miért nem tudjuk mindezt gyorsabban megtenni.

Lehetőségek és kihívások

Az újrahasznosított plasztik nagyszerű alternatívája a szűz műanyagnak, mivel a körforgásos gazdaság révén távol tartja a műanyagokat a környezettől. Törekszünk arra, hogy egyre több márkánk használjon PCR műanyagot. 2018-ban még 1%-kal kezdtük, a legfrissebb 2020-as adataink pedig azt mutatják, hogy a teljes csomagolási lábnyomunk körülbelül 11%-át már az újrahasznosított műanyagok teszik ki. Ez azt jelenti, hogy jó úton haladunk a 2025-re kitűzött 25%-os célunk elérése felé.

Azt a kihívást tűztük ki magunk elé, hogy ezt a szintet is meghaladjuk, ehhez viszont elegendő jó minőségű PCR műanyagnak kell rendelkezésre állnia. Műanyagból nincs hiány a rendszerben - de a plasztikhulladékot használható anyaggá alakítani nem egyszerű. Ez a megfelelő csomagolástervezésen, valamint a helyi begyűjtő és válogató létesítményeken múlik.

Az újrahasznosításhoz először típus szerint szét kell válogatni a műanyagot. Például a HDPE-t (nagy sűrűségű polietilén - jellemzően háztartási szerek vagy samponok flakonjaihoz használják) el kell különíteni a PET-től (polietilén-tereftalát - gyakran használják élelmiszerek csomagolásához), mivel másképp dolgozzák fel őket. Ez nem könnyű, ami azt jelenti, hogy sok országban nehéz hozzájutni a kiváló minőségű PCR műanyaghoz, amit ráadásul gyakran felárért kínálnak.

Arra is szükség van, hogy több beruházás érkezzen a hulladékgyűjtési és újrahasznosítási technológiákba. Ez magában foglalja azokat az eljárásokat, amelyekkel több műanyaghulladékot alakítanak vissza kiváló minőségű, élelmiszer-biztonsági szempontból is megfelelő újrahasznosított műanyaggá. Jelenleg ez két eljárással lehetséges: a mechanikai és a fejlett újrahasznosítással.

Mechanikai és fejlett újrahasznosítás

A mechanikai újrahasznosítás olyan fizikai folyamat, amely során a műanyaghulladékot megolvasztják és újraformálják, hogy új csomagolást készítsenek belőle. Jelenleg a mechanikai újrahasznosítási eljárás alkalmazásával csak korlátozottan lehet olyan újrahasznosított műanyagot előállítani, amely biztonságosan felhasználható bizonyos élelmiszercsomagolásokhoz.

Az ún. fejlett újrahasznosítással nincsenek ilyen korlátok, mivel a műanyaghulladékot alapvető építőelemeire bontják, majd újraépítik, hogy olyan műanyagot állítsanak elő, amely olyan, mintha új lenne.

Reméljük, hogy az újrahasznosított anyagok használatára vonatkozó kötelezettségvállalásunk - más szervezetek vállalásaival együtt - ösztönözni fogja a piacot arra, hogy többet állítson elő, és katalizátorként fog működni az anyagok visszagyűjtésének és újrahasznosításának növelésében.

Nagy célunk, hogy 2025-re a felére csökkentsük a felhasznált szűz műanyag mennyiségét. Minél többen csatlakoznak hozzánk, és minél többen igyekszünk közösen megoldani ezt a problémát, annál nagyobb hatást érhetünk el, és annál inkább segíthetünk megvalósítani a hulladékmentes világról szóló elképzelésünket

Vissza az oldal tetejére