Ugrás ide: tartalom

Az Unilever első regeneratív mezőgazdasági projektjeinek hatásvizsgálati eredményei

Közzétéve :

Megkaptuk a regeneratív mezőgazdasági projektjeink 2022-es eredményeit, és az a jó hír látható belőlük, hogy az egész területen előrelépés történt. Mivel az Unilever 2023-ban és azt követően is bővíti és fejleszti projektjeit, közelebbről is meg szeretnénk vizsgálni az első programok környezetre gyakorolt hatását.

Egy paradicsomföld, amelyet a vízgazdálkodás és a talaj egészségének javítása érdekében regeneratív mezőgazdasági módszerekkel termesztettek.

2021-ben az Unilever bemutatta a Regeneratív mezőgazdasági kódexet, amelynek célja a gazdálkodókkal, beszállítókkal és partnerekkel való együttműködés olyan mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása érdekében, amelyek regenerálhatják és megvédhetik a talajt, elősegíthetik az élelmezésbiztonságot és az ellátási lánc ellenálló képességét, és hozzájárulhatnak az Unilever nettó zéró céljának eléréséhez.

Négy projektet terveztünk a kódex elveinek bevezetésére, foglalkozva a különböző növények és tájak jelentette kihívásokkal és egyedi igényekkel, ugyanakkor keretet teremtve a bevezetés hatásának mérésére.

Bár a mezőgazdaságban bekövetkező változást általában több éven keresztül mérik, az ezekből a projektekből összegyűjtött eredmények azt mutatják, hogy már gyökeret eresztenek és eredményeket hoznak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a biológiai sokféleség növelése, a vízhatékonyság és -minőség javítása, valamint a talajegészségügy erősítése terén.

„Látni a projektek pozitív hatását hihetetlen bátorító erővel bír. Kihangsúlyozza, hogy közös munkával valódi változás érhető el. Tanulunk gazdálkodóink és partnereink tapasztalataiból, és továbbra is bővítjük projektjeinket, és több összetevőt termesztünk a regeneratív mezőgazdaság elveinek megfelelően” – mondja Hanneke Faber, az Unilever Nutrition elnöke, és azt is hozzáteszi, hogy a regeneratív mezőgazdaság kulcsfontosságú befektetési területet jelent az Unilever 1 milliárd eurós Felelősségvállalás a Klíma- és Természetvédelmi Alapja (Climate & Nature Fund) számára.

„Sürgősen csökkenteni kell az élelmiszerek bolygóra gyakorolt hatását, miközben a növényeket ellenállóbbá kell tenni az éghajlatváltozással szemben. Ennek pedig az a legjobb módja, ha bevezetjük a Regeneratív mezőgazdasági kódex elveit” – magyarázza.

Korai lenne bármit is állítani, de ez a négy esettanulmány optimizmusra ad okot.

 1. Víz- és talajgazdálkodás – badajozi paradicsom (Spanyolország)

  A field of tomatoes, grown with regenerative agriculture practices to improve water management and soil health

  A cél: A Knorr a spanyol paradicsomszállítóval, az Agraz-szal együttműködve azon dolgozik, hogy segítse a badajozi mezőgazdasági termelőket abban, hogy megvédjék terményeiket a csökkenő csapadék és a kimerült föld alatti vízkészletek hatásától, valamint hogy megóvják a terület biológiai sokféleségét.

  Miért fontos: „Ezek a projektek csökkentik a költségeket, a felhasznált víz mennyiségét, valamint a műtrágyák és növényvédő szerek használatát, ami nagy előnyt jelent a talaj számára. Nagyon büszkék vagyunk arra a változásra, amit a mezőgazdaságba viszünk. Egyrészt azért, mert mindezt úttörőként tesszük, másrészt pedig azért, mert törődünk a bolygónkkal.” Antonio Tienza Villalobos, az Aldea del Conde S.L. farmmenedzsere (a badajozi régióban).

  A projekt: Élvonalbeli érzékelők és talajszondák használatával – amelyek tájékoztatják a gazdálkodókat a szükséges víz pontos mennyiségéről – az új öntözőrendszerek pontosabb vízfelhasználást tesznek lehetővé, ami jelentős pénzügyi megtakarítást és rugalmasabb termelési rendszert eredményez.

  Egy második párhuzamos kísérletben három gazdálkodót kértünk arra, hogy a biodiverzitás növelése érdekében vadvirághatárokat telepítsenek.

  Az eredmény:

  • A projekt 37%-os csökkenést eredményezett az üvegházhatásúgáz-kibocsátás (ÜHG, kg CO2e) terén a paradicsom kilogrammjára vetítve a projekt előtti ÜHG-kibocsátáshoz képest.
  • A talaj szervesanyag-tartalma a 2020-as 1%-ról 2022-re 1,27%-ra nőtt. Ez a talaj termékenységének és a talaj szénmegkötő képességének kulcsfontosságú mutatója. Minél több szerves anyagot tartalmaz, annál termékenyebb, és annál több szenet képes elnyelni.
  • Ahol a gazdálkodók vadvirághatárokat telepítettek, ott 173%-kal nőtt a beporzók száma és 27%-kal nőtt a vadvirágok sokfélesége.

  Ezek a projektek csökkentik a költségeket, a felhasznált víz mennyiségét, valamint a műtrágyák és növényvédő szerek használatát, ami nagy előnyt jelent a talaj számára.

  Antonio Tienza Villalobos, az Aldea del Conde S.L. farmmenedzsere
 2. Metáncsökkentés – arkansasi rizs, USA

  Közelkép a metáncsökkentő módszerekkel termesztett rizst tartó kezekről

  A cél: A Knorr összefogott az amerikai Riviana rizsbeszállítóval és az Arkansasi Egyetemmel (UARK), hogy módot találjanak a gazdálkodók számára a rizs termesztésére, miközben megőrzik a vízkészleteket és csökkentik a metánkibocsátást.

  Miért fontos: „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy olyan új módszereket találjunk a hagyományos növények termesztésére, amelyek a gazdálkodók, a vállalkozásunk és a környezet számára is működnek. Ez a projekt nagyszerű gyakorlati példája az elköteleződés. Mivel az Unilever szénlábnyomának közel 60%-a az általunk vásárolt nyersanyagokból és összetevőkből származik, elengedhetetlen, hogy beszerzési csapatainkkal együtt dolgozzunk beszállítóinkkal termékeink éghajlati hatásának csökkentése érdekében.” Eric Soubeiran, az Unilever éghajlatért és környezetért felelős alelnöke.

  A projekt: A program célja az volt, hogy megtaláljuk a módját a rizsföldek elárasztásakor felszabaduló nagy mennyiségű metán csökkentésének. A program egy sor új gyakorlatot vezetett be, beleértve a barázdás öntözést és a nedvesítésnek és szárításnak nevezett módszert, amely azáltal, hogy csökkentette a föld víz alatt töltött idejét, csökkentette a kibocsátott metán mennyiségét.

  Az eredmény:

  • 76%-kal kevesebb metán (kg CO2eq per kg rizs) szabadult fel a projekt előtti kibocsátásokhoz képest.
  • 48%-kal kevesebb üvegházhatású gáz (kg CO2eq / kg rizs) termelődött a projekt előtti ÜHG-kibocsátáshoz képest.

  Mivel az Unilever szénlábnyomának közel 60%-a az általunk vásárolt nyersanyagokból és összetevőkből származik, elengedhetetlen, hogy beszerzési csapatainkkal együtt dolgozzunk beszállítóinkkal termékeink éghajlati hatásának csökkentése érdekében.

  Eric Soubeiran, az Unilever éghajlatért és környezetért felelős alelnöke.
 3. Talajvédelem – iowai szójabab (USA)

  Szójababföld Iowa államban nyáron

  A cél: A Hellmann’s 2018 óta dolgozik együtt az Iowai Gyakorlati Gazdálkodókkal (Practical Farmers of Iowa), a PepsiCo-val és az ADM szójabab-beszállítóval, hogy jobban védje a Hellmann’s majonézhez használt szójabab termesztéséhez használt talajt az Egyesült Államokban. A projekt célja továbbá az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a víz nitrátszintjének csökkentése.

  Miért fontos: „A program három pillér köré épül, amelyek alkalmazhatók a különböző terményekkel és helyszínekkel kapcsolatos különböző problémákra. A három pillér – a pénzügyi támogatás, a technikai segítségnyújtás és egymás támogatása/tanulás – lényegében az észak-amerikai programok mintáját követi.” Stefani Millie, az Unilever külügyekért és fenntarthatóságért felelős vezető menedzsere.

  A projekt: 523 gazdálkodó vett részt a takarónövény-ültetési projektben, több mint 35 000 hektár mezőgazdasági területen. A gazdálkodók pénzügyi és technikai támogatást kaptak a nem kereskedelmi takarónövények ültetéséhez, hogy megvédjék a talajt a kedvezőtlen időjárás, például a szél és az eső kimerítő hatásaitól az ültetések között.

  Az eredmény:

  • 14%-kal kevesebb nitrátot tartalmaz az elfolyó víz a kontroll mezőkhöz képest.
  • 6%-kal kevesebb üvegházhatású gáz a kontroll mezőkhöz képest.

  A program három pillér köré épül, amelyek alkalmazhatók a különböző terményekkel és helyszínekkel kapcsolatos különböző problémákra.

  Stefani Millie, az Unilever külügyekért és fenntarthatóságért felelős vezető menedzsere.
 4. A vízszennyezés csökkentése – Lombardia, Olaszország

  Közelkép magas rizspalántákról a kék égbolton

  A cél: A Knorr által az olasz Parboriz beszállítóval partnerségben elindított projekt célja a vízszennyezés és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésének és a biológiai sokféleség növelésének életképes módjainak megtalálása volt.

  Miért fontos: „Egy ilyen együttműködés hihetetlenül értékes, mivel lehetővé teszi számunkra, hogy teszteljük, mely gyakorlatok bírnak a legnagyobb hatással gazdálkodóinkra és beszállítóinkra a földeken.” Hanneke Faber, az Unilever Nutrition elnöke.

  A projekt: Más projektektől eltérően ez a kezdeményezés négy, 900 hektáron elterülő modellgazdaságon alapult azzal a céllal, hogy új gyakorlatokat teszteljünk, és megértsük, hogyan alkalmazhatók azok a kereskedelmi gazdaságokban. Az Unilever nem dolgozta fel vagy használta az így termelt rizst. A modellgazdaságokból nyert tanulságok és eredmények azonban annyira lenyűgözőek voltak, hogy a gyakorlatokat 2023-ban a térség több mint 200 másik rizstermelőjére is kiterjesztjük.

  Az eredmény:

  A modellgazdaságok gyakorlata sikeresen csökkentette a vízben található kémiai maradványok mennyiségét. Beleértve:

  • 78%-kal kevesebb növényvédőszer-maradék
  • 62%-kal kevesebb a gyomirtómaradék
  • 78%-kal kevesebb gombaölőszer-maradék

  Egy ilyen együttműködés hihetetlenül értékes, mivel lehetővé teszi számunkra, hogy teszteljük, mely gyakorlatok bírnak a legnagyobb hatással gazdálkodóinkra és beszállítóinkra a földeken.

  Hanneke Faber, az Unilever Nutrition elnöke

Mi a következő lépés?

Ezek a projektek megalapozzák a regeneratív mezőgazdaság széles körű kiterjesztését az Unilever ellátási láncában, amelynek során a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok egyre inkább biztosítják az élelmiszermárkáink által használt összetevőket.

Jelenleg kilenc projekt működik összesen 48 000 hektárnyi földterületen, ahol szóját, rizst, paradicsomot, hagymát, fokhagymát és tejterméket termelnek Észak-Amerikában, Európában és Dél-Ázsiában.

Célunk, hogy az év végére mintegy 300 000 hektárra szerződjünk. 2030-ra több mint 100 programmal fogunk rendelkezni, amelyekkel hozzájárulunk az Unilever 1,5 millió hektár föld, óceán és erdő helyreállítására és megújítására irányuló kötelezettségvállalásához.

Ahogy Hanneke Faber mondja: „A próbálgatások ideje lejárt. Itt az ideje nagyban játszani.”

Vissza az oldal tetejére