Ugrás ide: tartalom

Delikát Kerttestvér Program: Sikeres iskolakertek és közösségépítés

Közzétéve :

Szeptember 29-én ünnepelte záróeseményét a Delikát Kerttestvér Program, melynek célja az iskolakertek létrehozása, elindítása, valamint az iskolakerti tevékenység népszerűsítése és továbbfejlesztése volt. A programban öt Kistestvér és öt Nagytestvér iskola vett részt, ahol a gyerekek kézzelfogható és gyakorlati tapasztalatokat szereztek.

Élére állított képslap egy asztalon, rajta kertészkedő embereket ábrázoló grafika és a szervezők logója.

A Delikát már 2007 óta foglalkozik olyan társadalmi kérdésekkel, mint a gyermekétkeztetés, a gyermekek jóléte. Korábban olyan aktivitások kapcsolódtak a márkához, mint játszótér építés vagy osztálykirándulás szervezés kisgyermekek számára, 2022-ben pedig egy új programot indított.

A Delikát Kerttestvér Program célja iskolakertek létrehozása, elindítása valamint az iskolakerti tevékenység népszerűsítése és továbbfejlesztése. Olyan iskolák jelentkezhettek, akik még nem rendelkeznek iskolakerttel (ők a Kistestvér Iskolák) és olyanok, akik már legalább 5 éve működtetnek iskolakertet, az iskolakerti tevékenység már a tantervbe is beépült (Nagytestvér Iskolák). Egy év alatt 5 testvérpár iskola, vagyis összesen 10 intézmény került kiválasztásra és jutalmazásra. A program az Iskolakertekért Alapítvánnyal együttműködve valósult meg.

Középen zöldségeskosár benne lilakáposztával. A kép bal oldalán tök, a jobb oldalán lekváros üvegek találhatók.

A program során a Kistestvéreknek lehetőségük volt iskolakertjük megépítésére és elindítására, míg a Nagytestvérek már működő iskolakertjüket fejleszthették tovább. A Kistestvérek a Nagytestvér iskolák mentorálásával kialakították kertjeiket, míg a Nagytestvérek termékfejlesztésbe kezdtek, felhasználva a már meglévő iskolakerti alapanyagokat. Az év folyamán a résztvevő iskolák közös programokat szerveztek, mint például szakmai nyílt napok és egészséges táplálkozás napja.

A program záróeseményén közel 100 gyermek mutatta be, hogyan alakították ki és fejlesztették iskolakertjeiket. A rendezvény végén a résztvevők szavazatai alapján három iskola nyereményben részesült, amelyet a kertek továbbfejlesztésére használhatják fel.

Növények Tündérkert logóval. A háttérben nagy terem körasztalokkal és székekkel, amelyeken gyerekek ülnek.

Ez alatt az idő alatt a résztvevő iskolák közösen építették a közösséget és erősítették a tanulók értékrendjét, gondoskodását és természet iránti szeretetét. A Delikát Kerttestvér Program sikeresen zárult, hozzájárulva a diákok fejlődéséhez és az iskolakerti tevékenység népszerűsítéséhez. A programot nagy mértékben elősegítette az Iskolakertekért Alapítvánnyal való együttműködés, és a jövőben további hasonló kezdeményezésekre ösztönözhet.

Egy kartonfigura férfi és egy nő hagyományos népi ruhába öltözve áll egy színpadon. Mögöttük a kivetítőkön a szervezetek logója.
Vissza az oldal tetejére