1. Kezdőlap
  2. ...
  3. News & features
  4. Az Unilever margarinjai nem hidrogénezett növényi olajból készülnek!

Az Unilever margarinjai nem hidrogénezett növényi olajból készülnek!

Az Unilever margarinjai nem hidrogénezett növényi olajból készülnek!

Az Unilever által forgalmazott margarinok transzzsírsav-tartalma alatta van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt határértéknek, mivel a termékeket már évtizedek óta nem hidrogénezett növényi olajjal készítik. Az Unilever emiatt üdvözli az uniós és hazai kormányzati törekvéseket, amelyek az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának csökkentésére irányulnak.

Molnár Kálmán, az Unilever Magyarország vállalati kapcsolatok igazgatója elmondta: „az Unilever az egészséges életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás híveként folyamatos termékfejlesztéssel és programjaival igyekszik hozzájárulni a fogyasztók egészségéhez és jóllétéhez. A vállalat Fenntarthatósági Tervének értelmében elkötelezetten dolgozunk azért, hogy 2020-ig több mint egy milliárd embernek segítsünk.

Az Unilever kiemelt figyelmet fordít a világ vezető halálokának számító, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A vállalat több szakemberrel és szakmai szervezettel is együttműködik annak érdekében, hogy eljuttassa az egészségmegőrzést szolgáló információkat a fogyasztókhoz.

Az Unilever vállalati céljai messzemenőkig azonosak azokkal a magyar és uniós törekvésekkel, mely szerint mérsékelni kell a fogyasztók transzzsírsav-bevitelét, ennek értelmében az Unilever által forgalmazott margarinokat már évek óta nem hidrogénezett növényi olajokból készítik, transzzsírsav-tartalmuk pedig alatta van az Egészségügyi Világszervezet által javasolt határértéknek. amelyeknek bevitelét fontos mérsékelni a szív-és érrendszer egészsége szempontjából.

„A Rama, Flora, Delma és Liga margarinok már évek óta nem hidrogénezett növényi olajokból készülnek, így transzzsírsav-tartalmuk is elenyésző. A nemzetközi irányelveknek – melyek szerint a napi táplálék 2 energiaszázaléka származhat transzszírsavból - minden tekintetben megfelelnek az Unilever által forgalmazott margarinok.” – folytatta Őri Ágnes, az Unilever Magyarország Kft. táplálkozási szakértője – „A transzzsírsavak jórészt a növényi olajok hidrogénezése, keményítése során, valamint olajban való sütéskor keletkeznek, de előfordulnak a természetben is a kérődző állatok gyomrában. 

A transzzsírsavak kedvezőtlen hatással lehetnek az egészségre, ugyanis emelik az összes és a rossz (LDL) koleszterinszintet, viszont csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal szerepük van az érelmeszesedés és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában. 

A tudományos vizsgálatok eredményei alapján a 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz 5 g/nap transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A közhiedelemmel ellentétben ma már a boltokban kapható margarinok többsége elenyésző transzzsírsavat tartalmaz, mivel nem hidrogénezett növényi olajjal készülnek. Az Unilever margarinjaira egyaránt igaz, hogy transzzsírsav-tartalmuk minimális és messze alatta van a WHO által javasolt határértéknek.”

Ez az alacsony transzzsírsav-tartalom annak köszönhető, hogy a Rama, Flora, Delma és Liga margarinok nem hidrogénezett növényi olajjal készülnek, hanem szobahőmérsékleten is szilárd, trópusi növényi zsírokból, növényi olajokból és vízből. – mondta Őri Ágnes – A margarin alapvetően zsírok és olajok, valamint ivóvíz stabil keveréke.

A gyártástechnológiának az a feladata, hogy ezt a keveréket létrehozza és stabilizálja. A margaringyártás lényegét tekintve tehát keverékkészítés, amelynek minősége és összetétele egyértelműen a gyártó felelőssége, minden gyártó dönthet úgy, hogy nem használ alapanyagként hidrogénezett növényi zsiradékot. A margaringyártás technológiájának tehát nem része az olajok hidrogénezése, ez a margaringyártástól teljesen független élelmiszeripari eljárás.

A Rama, Flora, Delma és Liga margarinok évek óta nem hidrogénezett növényi olajokból készülnek, így transzzsírsav tartalmuk is elenyésző.”

Vissza az oldal tetejére

KÖVESSEN MINKET

Mindig keressük a kapcsolatot azokkal, akiknek hasonlóan fontos a fenntartható jövő.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Lépjen kapcsolatba az Unileverrel és a szakértői csapatokkal, illetve tekintse meg az Unilever elérhetőségeit szerte a világban.

Kapcsolat