Harmóniában a margarinnal

Harmóniában a margarinnal
Unilever logo

Milyen összetevőkből készül a margarin? Miért van szükség az esszenciális zsírsavak napi bevitelére a vitaminokhoz hasonlóan? Miért elavult tévhit az, hogy a margarinok hidrogénezéssel készülnek? Ezekre is választ kaphatunk a „Harmóniában a Margarinnal” című kezdeményezés révén, amelynek legfőbb célja, hogy a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással, azon belül is a zsírokkal kapcsolatos tudnivalókat eljuttassa a nagyközönséghez és a táplálkozással foglalkozó szakemberekhez.

Az esszenciális zsírok

Számtalan tévhit, hibás és elavult információ kering a táplálkozással kapcsolatban az emberek között. A sok divatdiéta nyomán nagyon sokan úgy vélik, hogy a szervezetnek nincs szüksége zsírokra, holott a zsírok elengedhetetlenek a testünk egészséges működéséhez. Gondoljunk csak az energia-háztartás fenntartására vagy a zsírban oldódó vitaminokra! Ráadásul vannak olyan zsírsavak, amelyeket nem képes a szervezetünk önmaga előállítani, így naponta pótolni kell azokat a táplálkozás során.

Ezek az esszenciális zsírsavak, amelyek a sejtmembrán rugalmasságának kialakításában, a látásban, az idegrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet játszanak. Az esszenciális zsírok olyan többszörösen telítetlen zsírsavak (legismertebb formái: omega-3 és omega-6 ), amelyek főként a növényi olajokban, a növényi olajokból készült minőségi margarinokban, valamint halakban találhatóak.

A H.a.M. program

A H.a.M program szeretné ráirányítani a figyelmet azokra az esszenciális zsírforrásokra, élelmiszerekre, amelyek fogyasztásával elősegíthetjük, hogy táplálkozásunk változatos és kiegyensúlyozott legyen a zsírok szempontjából is. Sajnos a margarinokat sok támadás éri a fogyasztók és a média irányából egyaránt, mert rengeteg tévhit kering az emberek között a margarin előállítását illetően. Ma már a margarinok jellemzően nem tartalmaznak részlegesen hidrogénezett növényi olajokat, így transzzsírsav-tartalma is minimális. 

Ellenben a margarin az egyik legjobb forrása számos vitaminnak és az esszenciális zsírsavaknak. Ennek az egyszerű üzenetnek a megértése elősegítheti a fogyasztók táplálkozásának kiegyensúlyozottá tételét. A cél érdekében számos szakember és szervezet működik együtt a programban, hogy mind a szakma felé, mind pedig a nagyközönség irányába eljussanak a hiteles és valóságos információk.

Kiegyensúlyozott, egészséges életet és táplálkozást kíván:

H.a.M. program

Vissza az oldal tetejére

KÖVESSEN MINKET

Mindig keressük a kapcsolatot azokkal, akiknek hasonlóan fontos a fenntartható jövő.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Lépjen kapcsolatba az Unileverrel és a szakértői csapatokkal, illetve tekintse meg az Unilever elérhetőségeit szerte a világban.

Kapcsolat