A hagyma útja a Knorr mintafarmján

A hagyma útja a Knorr mintafarmján

A muronyi mintafarmon a hazai munkaerő által előállított kiváló minőségű hagymát a Csongrád megyei Gorzsán készítik elő, és az Unilever Röszkei Élelmiszergyárában dolgozzák fel. A mintafarmon termesztett hagyma a Knorr különböző termékein keresztül jut el a magyar és az európai fogyasztók asztalára.

Az Unilever számára kiemelt fontosságú a termékei minősége. Sok esetben saját minőségbiztosítási elvárásaink sokkal magasabb kritériumokat tartalmaznak, mint a jogszabályban megfogalmazott előírások. A magas minőség biztosításában kulcsszerepet játszik a fenntartható mezőgazdasági módszerek használata, így szükség van a termelőkkel való folyamatos kapcsolattartásra, illetve arra, hogy ellenőrzött mintafarmjainkon keresztül minden régióban példát mutassunk a legmodernebb eljárások alkalmazása terén. Az Unilever hosszú távú célja, hogy 2020-ra alapanyagainak 100 százalékát fenntartható forrásból szerezze be, ezt a vállalásunkat csak akkor tudjuk teljesíteni, ha együttműködünk másokkal.

A Knorr Mintafarm auditálása az Unilever Fenntartható Mezőgazdaság Kódexe alapján történik. Az Unilever akkor tekint egy gazdaságot, vagy üzemet fenntarthatónak, ha egy független auditor értékelése alapján a kritériumok legalább 85%-nak megfelel. A Knorr Mintafarmokon dolgozó gazdáknak rendszeresen össze kell mérniük eredményeiket a vállalat által megszabott indikátorokkal, illetve a Fenntartható Mezőgazdaság Kódexében lefektetett, szigorú elvárásokkal.

A Knorr Mintafarm fenntarthatósága a mezőgazdasági növényvédelem, az üzemanyagok, a talaj- és vízgazdálkodás, a biodiverzitás, az energiafelhasználás, a hulladékgazdálkodás, a szociális- és emberi erőforrás-felhasználás együttes mutatóiban nyilvánul meg. Bondár Imre muronyi hagymatermelő gazdasága az elvárásoknak megfelelt, így példaként szolgálhat más beszállítók számára is a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok tekintetében.

  • A Knorr által használt kiváló minőségű hagyma Bondár Imre muronyi hagymatermelő földjéről származik, amely az első Knorr Mintafarm Magyarországon.
  • A hazai munkaerő által előállított kiváló minőségű szárított hagyma szortírozása és csomagolása a Csongrád megyei Gorzsán történik.
  • A válogatott hagymát az Unilever Röszkei Élelmiszergyárában dolgozzák fel. A Knorr Mintafarmon termesztett kiváló minőségű hagyma a közkedvelt Knorr termékek révén jut el a magyar és az európai fogyasztók asztalára.
  • Hiszünk abban, hogy a muronyi gazdaság, ahol kiváló minőségű hagymát termesztenek, példaként szolgál majd más mezőgazdasági beszállítók számára is a fenntartható mezőgazdaság tekintetében.

Knorr Mintafarm Muronyon

Az első hazai Knorr Mintafarm Bondár Imre muronyi hagymatermelő földjén valósult meg. Bondár Imre Békés megyei gazdaságát az Unilever összetett auditálási folyamat útján választotta ki, ahol elsősorban azt vizsgálták, gazdasága mennyiben felel meg az Unilever Fenntartható Mezőgazdaság Kódexében foglalt kritériumoknak.

Az Unilever célja a Mintafarmmal, hogy az alkalmazott fenntartható mezőgazdasági módszerek mintául szolgáljanak más mezőgazdasági beszállítók számára is.

Bondár Imre gazdasága 1995 óta működik, amihez jelenleg összesen 180 hektárnyi föld tartozik, amiből 75 hektáron terem hagyma. Ez a méret országos viszonylatban komoly hagymagazdaságnak számít. Bondár Imre édesapja példáját követve lett agrármérnök, 1995-ben vette át a gazdaságot, amelyet azóta is vezet. Mindig is fontos volt számára a fenntartható működés, és az, hogy a termőfölddel együtt éljen. A földben a jövőjét látja, amin hosszú évek múlva is gazdálkodni szeretne.

Gazdaságában kiemelten figyel a vízgazdálkodásra és a víztakarékos öntözésre, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kis mennyiségekben juttatja ki a vizet a termőföldre, és figyelemmel kíséri az időjárás előjelzést, hogy ne locsoljon feleslegesen. A termőföld védelme érdekében vetésforgóval dolgozik, egy év hagymatermés után 4 éven át pihenteti a földet, a területre búzát vagy zöldségnövényt ültet, hogy az 5. évre a termőföld újra a hagyma igényeinek megfelelő, tápanyagokban gazdag legyen.

Vissza az oldal tetejére

KÖVESSEN MINKET

Mindig keressük a kapcsolatot azokkal, akiknek hasonlóan fontos a fenntartható jövő.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Lépjen kapcsolatba az Unileverrel és a szakértői csapatokkal, illetve tekintse meg az Unilever elérhetőségeit szerte a világban.

Kapcsolat