Innovatív megoldással csökkenti a környezetterhelést az Unilever

Az Unilever a műanyagkibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásaival összhangban elindította a brit piacon a Cif ecorefill forgalmazását, amely egy új termékkiszerelést jelent, jelentősen kisebb környezeti terheléssel. A tízszeres koncentrátumot tartalmazó utántöltő csomagolása 75 százalékkal kevesebb műanyagból készül, a tisztítószer otthoni hígításával 97 százalékkal kevesebb vizet kell szállítani, ez pedig sokkal kevesebb teherautót és ezáltal lényegesen alacsonyabb üvegházgáz-kibocsátást is jelent a logisztikában.

cif ecorefill

A fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok számára, így az Unilever számára is különösen nagy kihívást jelent, hogy a környezetvédelmi szempontokat még inkább szem előtt tartva változtassanak a termékek gyártásán, forgalmazásán, felhasználásán, illetve azon, hogy mi lesz a termékek és csomagolásuk sorsa a használat után. Még inkább igaz ez a háztartási tisztítószerek esetében, hiszen a termékek csomagolásának szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, vagyis rendkívül strapabírónak és szivárgásmentesnek kell lenniük.

A fogyasztók körében népszerű szórófejes tisztítószeres flakonok újrahasznosítása is kihívást jelent. Bár maguk a szórófejek elméletben újrahasznosíthatóak, számos hulladékfeldolgozó nem rendelkezik az újrahasznosításhoz szükséges technológiával. A szórófejek mindemellett általában már egy használat – vagyis a flakon kiürülése – után a hulladékban végzik, holott ezeket úgy tervezték, hogy akár öt éven keresztül gond nélkül használhatók lennének

Ezekre az összetett kihívásokra válaszul alkotta meg az Unilever a Cif ecorefill nevű terméket, amelyet elsőként a brit piacon vezetett be. Ez egy tízszeres koncentrátumot tartalmazó utántöltő, amely a jelenlegi Cif Power & Shine flakonokhoz használható. A Cif ecorefill csomagolása 75 százalékkal kevesebb műanyagból készül a hagyományos megoldáshoz képest, a koncentrált tisztítószer otthoni hígításával 97 százalékkal kevesebb vizet kell szállítani, így a közúti szállítási igény is 87 százalékkal kisebb, ami pedig alacsonyabb üvegházgáz-kibocsátást jelent. Fontos szempont, hogy a hígítás nem befolyásolja károsan a termék hatékonyságát a hagyományos megoldáshoz képest.

A Cif ecorefill csomagolása – a fóliacímke eltávolítását követően – 100 százalékban újrahasznosítható, továbbá az Unilever tervei szerint 2020 végére minden ecorefill termék és szórófejes palack 100 százalékban újrahasznosított műanyagból is készül majd. Ez nem minden, hiszen a vásárlóknak nem kell többé eldobniuk a Power & Shine flakon szórófejét sem, ugyanis ha elromlana, a vállalat ingyenesen újat biztosít helyette.

Elérhető műanyagcsökkentési alternatívák Magyarországon is

Az Unilever műanyagcsökkentési törekvései természetesen a magyarországi piacot sem kerülik el. Az Axe tusfürdők flakonjai mára több mint 50 százalékban tartalmaznak újrahasznosított műanyagot és ezt az arányt hamarosan 100 százalékra növeli a vállalat. A Dove teljes termékpalettáját jövő év elejétől szintén 100 százalékban újrahasznosított műanyagcsomagolással kerül majd az üzletekbe. A Coccolino Intense öblítőkoncentrátumok esetében amellett, hogy a csomagolásához kevesebb –ráadásul 100 százalékban újrahasznosított – műanyagot használnak, a termék kisebb tömege a logisztikában is alacsonyabb környezeti terhelést jelent.

Bővebben ezekről a témakörökről
Vissza az oldal tetejére

KÖVESSEN MINKET

Mindig keressük a kapcsolatot azokkal, akiknek hasonlóan fontos a fenntartható jövő.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Lépjen kapcsolatba az Unileverrel és a szakértői csapatokkal, illetve tekintse meg az Unilever elérhetőségeit szerte a világban.

Kapcsolat