Tizenkettedik éve veretlenül a Dow Jones Fenntarthatósági Index élén

Budapest, 2010. szeptember – Az Unilever már a 12. egymást követő évben áll a Dow Jones Fenntarthatósági Index (DJSI) egyik főkategóriája, az Élelmiszer és Ital kategória élén. A fenntartható fejlődésért tett lépéseknek köszönhetően a vállalat teljesítménye közel kétszerese az iparági átlagnak.

Idén a vállalat 82%-os összesített eredményt ért el a Dow Jones Fenntarthatósági Indexen, amely egy százalékponttal magasabb a 2009-es teljesítményénél, és lényegesen meghaladja a 49%-os iparági átlagot. Az Unilever a Dow Jones értékelése szerint 100%-os teljesítményt nyújtott a működési öko-hatékonyság, a környezetpolitika, a környezetvédelmi és társadalmi jelentés, az egészség és táplálkozás, és a csomagolás terén.

A teljesítménymutatók a DJSI által felállított mindenre kiterjedő kritériumok – amelyek közül számos Európa- és világszerte alkalmazott kategória – alapján készített éves értékelés eredményei. Az elemzők olyan szempontok mentén vizsgálódnak a DJSI összeállításakor, mint a vállalatirányítás, a kockázatkezelés, a márkázás, a hozzájárulás a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez, az ellátási lánc sztenderdjei és a munkaügyi gyakorlatok, erős hangsúlyt fektetve a hosszú távú részvényesi értékre is. Az 57 ágazatba sorolt vállalatok értékelésekor számításba vették az általános és az iparágspecifikus fenntarthatósági kritériumokat is.

„Őszintén örülök, hogy sikerült megtartanunk a helyünket a Dow Jones rangsorának élén. Az elmúlt tizenkét évben elért eredményünk figyelemre méltó, és egyedülálló teljesítmény a DJSI globális értékelésén vizsgált több mint 300 vállalat között” – mondta Gavin Neath, az Unilever fenntarthatóságért felelős alelnöke.

A 2010-es értékelést a korábbi évektől eltérően a Dow Jones Index közösen folytatta le a SAM, svájci befektetési vállalattal, amely kizárólag a fenntartható befektetésekre fókuszált. A SAM a legjobb teljesítményt nyújtó vállalatokat 19 főkategóriába sorolta, amelyeket az 57 ágazat szűkítésével alakított ki. Az Unilever rendkívül illusztris csapatban végzett az elsők között.

A Dow Jones Fenntarthatósági Indexről

Az 1999-ben elindított Dow Jones Fenntarthatósági Index (Dow Jones Sustainability Indexes) az első olyan globális mutató, amely a fenntarthatóságra összpontosító vezető vállalatok pénzügyi teljesítményét vizsgálja. A világ 2500 legnagyobb vállalatának csupán 10 százaléka kerül be a Dow Jones globális fenntarthatósági indexbe. Az értékelés alapját egy részletesen kidolgozott módszertan adja, amelyben a vállalatok környezeti, társadalmi és gazdasági teljesítményét mérik.

További információ: www.sustainability-indexes.com

A SAM-ről

A SAM egy fenntartható befektetésekkel foglalkozó vállalatcsoport. A vállat fő tevékenységei a vagyonkezelés, indexek készítése és a magántőke befektetés. Vagyonkezelési tapasztalatai nyomán a SAM széleskörű fenntartható befektetési stratégiákat kínál intézményi vagyontulajdonosok és pénzügyi közvetítők számára világszerte. A vállalati fenntarthatósági értékeléseinek köszönhetően a SAM a világ legnagyobb, több mint 2000 tőzsdei vállalatát átfogó fenntarthatósági adatbázisával és elemzéseivel rendelkezik. A SAM-et 1995-ben alapították, központja Zurich-ben található, és több mint 100 szakembert foglakoztat.

További információ: www.sam-group.com