Toggle Keresés

3. Híreink
  4. 1 Ft-tal életet menthet

1 Ft-tal életet menthet

2010. január 28-án indult el és 2010. március 17-ig tart a „Segíts Okosan!” program, amelynek legfőbb célja, hogy a hazai utakon futó mentőautók mindegyikét defibrillátorral lássa el, illetve bővítse az emberek életmentéssel kapcsolatos ismereteit.

Az életmentő készülékek szükségességét legjobban az a szomorú tény bizonyítja, hogy Magyarországonnaponta hetvenen, évente 25 ezren halnak meg hirtelen szívmegállás következtében, csaknem háromszor annyian, mint az Európai Unió többi tagországában.

„Ma Magyarországon a leggyakoribb halálok – mintegy 51 százalékban – a szív és érrendszeri betegségek, illetve traumák. E hazai statisztikák igen riasztóak, hiszen a 65 év alatti népességben az uniós átlag 2-3 szorosát mutatják. A 35 év felettieket sújtó heveny szívizominfarktus leggyakoribb tünete az esetek 30 százalékában a hirtelen szívleállás. A 35 év alattiak esetében e tünetek jellemzően genetikai illetve egyéb okokra, vagy esetleg szívizom-traumára vezethetők vissza”.– mondta Merkely Béla professzor, a Kardiológiai Szakmai Kollégium elnöke.

A tudatos vásárlók bevonásával tavaly életre hívott program sikerét jelzi, hogy 2009-ben több mint 56 millió forint gyűlt összea promócióban résztvevő termékek eladási árából elkülönített 1 Ft-okból. Amennyibenez a siker idén is megismétlődik, akár már 2010-ben minden mentőautóban lehet defibrillátor. A statisztikák szerint ezzel jelentősen javulnának a betegek túlélési esélyei.

„Hirtelen szívmegálláskor a defibrillátor használata bizonyos esetekben akár 70%-kal növelheti a túlélés esélyét. Ezért kiemelten fontos, hogy az összes mentőautóban legyen ilyen készülék, hogy munkatársaim minél nagyobb eséllyel végezhessenek sikeres újraélesztést.” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. – „Ma még száznál is több olyan mentőkocsi van az országban, amelyben nincs korszerű defibrillátor.”

„A média szomorú hírei is megerősítenek minket abban, hogy alapvető fontosságú az emberekben tudatosítani: bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor gyors és szakszerű segítségre van szüksége. A kampány egyik üzenete, hogy nemcsak akkor tudunk aktívan segíteni, ha vészhelyzetre kerül sor. A Segíts okosan! programon keresztül egyszerűen a megfelelő termékek választásával érhetjük el, hogy minden mentőautóban legyen defibrillátor.” –Molnár Kálmán az Unilever Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója.

Az 1 Ft-ok gyűjtésével párhuzamosan idén is megrendezésre kerül a hazai mentőállomások versenye. A mentőállomásokra 2010. február 1. és 28. között lehet szavazni SMS-ben a nem emeltdíjas +36-20/552-4557 telefonszámon. A verseny zárását követően a nyolc, csoportonként legtöbb szavazatot összegyűjtő mentőállomás a Segíts okosan! program, egyenként negyedmillió forintos különdíjából részesül, amelyet a győztesek az állomás fejlesztésére, korszerűsítésre fordíthatnak.

Ugyancsak a „Segíts okosan!” program részeként az Unilever az OMSZ közreműködésével, egy 60 állomásos országos roadshow keretében öt Tesco hipermarketben – Budapesten, Budaörsön, Debrecenben, Szegeden és Pécsen – egész napos programokkal, életmentő bemutatókkal, életmentéssel kapcsolatos tanácsadással, OMSZ kiállítással, és nyereményekkel várja majd az érdeklődőket.

További információ:

Kovács Margit