Segíts okosan! - 2011

Az Unilever Segíts okosan! programja március végéig ismét – a tavalyi céloknak megfelelően – folytatja az életmentési ismeretek széleskörű terjesztését és az Országos Mentőszolgálat munkájának támogatását.

Az idei évben Jaksity Kata, Farkasházi Réka, Kozmann György, Kovács Kokó István, Katus Attila, Vince Ottó és a Back to Black zenekar a program égisze alatt mindent megtesznek majd azért, hogy minél több emberrel megismertessék az azonnali segítségnyújtás alapvető technikáit, és végre minden mentőautóban legyen defibrillátor.

2011-ben ismét folytatódik az Unilever Magyarország Kft. „Segíts okosan!” programja, amelynek keretében az Országos Mentőszolgálat munkáját a hirtelen szívmegállások esetében is alkalmazandó életmentési ismeretek népszerűsítése mellett jelentős összegű adománnyal támogatják.

Az idei „Segíts okosan!” országos program 2011. február 10-én indul és 2011. március 31-én zárul. A vásárlók az Unilever Magyarország Kft. által forgalmazott, az akcióban résztvevő 17 márkatermék megvásárlásával ismét termékenként 1 Ft-tal járulhatnak hozzá a „Segíts okosan!” kezdeményezés jótékony céljainak megvalósulásához, azaz további defibrillátor-készülékek megvételéhez.

A kampány előző két évében az Unilever a vásárlók segítségével összesen 86 millió forint adományt gyűjtött az OMSZ részére, hogy a Mentőszolgálat defibrillátor készülékeket vásárolhasson mentőautóiba. A 2011-es program egyik célja, hogy idén már ne legyen Magyarországon olyan mentőautó, amelyben nincs defibrillátor, másik kiemelt célja pedig, hogy tovább bővüljenek az emberek életmentési ismeretei.

„A „Segíts okosan!” program célja sokoldalú, hiszen a szervező egyfelől az Országos Mentőszolgálatot támogatja, másfelől pedig felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők maguk is kerülhetnek bármikor vészhelyzetbe, akár úgy, hogy az ő segítségnyújtásukra van szükség, akár úgy, hogy ők szorulnak segítségre. A kampány során összegyűlt pénzből defibrillátorokat tudunk vásárolni, így reményeink szerint a hazai utakon futó mentőautók mindegyikét felszerelhetjük életmentő defibrillátor készülékkel. Komoly és jelentős segítség ez nemcsak a mentők, de az egész társadalom számára”– mondta el a programról Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója.

Ebben az évben több híresség is csatlakozott a programhoz, akik fontosnak tartják a hirtelen szívmegállás okozta hirtelen halálesetek megelőzését, és segíteni kívánnak az alapvető életmentési ismeretek elterjesztésében részben azért, mert közülük többen is érintettek a témában.

"Furcsa az élet. Észrevétlenül szívedbe férkőznek emberek, sportolók, színészek, barátok. Nem gondolsz rájuk minden nap, mégis olyan jó, hogy vannak. Néha hallasz róluk, látod őket a képernyőn, olvasol róluk az újságban. De ha elmennek, rájössz kik is voltak valójában: értékes részei az életednek. Ilyen volt Kolonics Gyuri is. Most hogy nincs, most nagyon hiányzik”– mondta el Kovács Kokó István.

Jaksity Kata, Farkasházi Réka, Kozmann György, Kovács Kokó István, Katus Attila, Vince Ottó és a Back to Black zenekar Győrfi Pál segítségével a program nyitó sajtótájékoztatóján is kipróbálhatták az újraélesztést.

A program csakúgy, mint minden évben, idén is számos aktivitással népszerűsíti a témát, többek között sajtópályázatot hirdet, elindítja a már hagyományos edukációs roadshowját, erős facebook-os jelenléttel támogatva rendezi meg a mentőállomások versenyét, valamint a https://www.facebook.com/segitsokosan/info weboldalon tájékoztatja az érdeklődőket a program aktualitásairól.

A Segíts okosan! program aktivitásai 2011-ben

Folytatódik a mentőállomások munkáját bemutató, és őket közvetlenül támogató Mentőállomások versenye, szavazni sms-ben a nem emeltdíjas +36-20/552-4557 telefonszámon lehet. A határidő zárását követően a nyolc, csoportonként legtöbb szavazatot összegyűjtő mentőállomás részesül a vállalat által erre a célra elkülönített, egyenként negyed millió forintos különdíjból, melyet az állomás fejlesztésére, korszerűsítésre fordíthat.

A tavalyi évhez hasonlóan megrendezésre kerül a „Segíts okosan!” program roadshow-ja, amely öt kiemelt helyszínen, a Tesco hipermarketekben – Budapesten, Budaörsön, Debrecenben, Szegeden és Székesfehérváron – egész napos programokkal, életmentő bemutatókkal, életmentéssel kapcsolatos tanácsadással, OMSZ kiállítással, és garantált ajándékokkal várja az érdeklődőket.

2011-ben újításként a Facebook-on keresztül is mód lesz a segítségnyújtásra. Azok, akik lájkolják a program Facebook oldalát, 50 forinttal támogatják a programot, további játékok kipróbálásával – amellett, hogy bővíthetik életmentési ismereteiket – további 50 forintot gyűjthetnek kedvenc mentőállomásuk számára.

Az Unilever sajtópályázatot is hirdet a Segíts okosan! programmal kapcsolatban. A kategóriánként 200.000 Ft díjazású pályázat témája a mentők sokoldalú feladatainak és áldozatos munkájának bemutatása, valamint a defibrillátorok fontosságának, szerepének hangsúlyozása.

A „Segíts okosan!” program további részletei, illetve az akcióban meghirdetett termékek és az árusítóhelyek listája, valamint a mentőállomások versenye és a roadshow időpontjai és helyszínei a weboldalon megtalálhatóak.

További információ:

Kovács Margit