Környezetbarát jégkrém-hűtőházat adott át az Unilever Veszprémben

Az Unilever alvállalkozója beruházásának köszönhetően új energiatakarékos, környezetbarát mélyhűtő csarnok épült fel az Unilever leányvállalataként működő Multifrozen Kft. veszprémi telephelyén.

A beruházásnak köszönhetően az új hűtőházban 26 új alkalmazott állhat majd munkába, a nyári jégkrémszezon idején pedig ez a szám várhatóan 40 főre emelkedik. Az új mélyhűtőcsarnok teljesítményét jól jelzi, hogy ugyanilyen hűtőkapacitás eléréséhez több mint 9600 darab 160 literes háztartási mélyhűtő lenne képes elérni. De nem csak méretében, energiafelhasználásában is rendkívül hatékony a hűtőház, hiszen míg az azonos teljesítményt elérő háztartási mélyhűtők áramfelvétele 2885 kWh, addig a hűtőházé csúcsteljesítményen mindössze 44,6 kWh.

„A beruházást végző Bázis 1000 Kft.-vel együtt a tervezés és a megvalósítás során egyaránt arra törekedtünk, hogy egy olyan modern, a minőségi elvárásoknak maximálisan megfelelő hűtőházat hozzunk létre, amely alacsony energiafelhasználással működik. A speciálisan erre a munkára kifejlesztett tervezési és kivitelezési módszerek alkalmazásának köszönhetően a hűtőkamra közel 30%-kal kevesebb villamos energiát fogyaszt, mint az általánosan használt hűtőkamrák.” – fogalmazott Kovács Viktor, a Multifrozen Kft. depóvezetője.

A Multifrozen Kft. részben erről a felújított telephelyről végzi az Algida jégkrémek értékesítését a magyarországi jégkrémpiac legnagyobb szeletének tartott balatoni és a Balatontól délre fekvő dunántúli területen. Az új mélyhűtőcsarnok éves forgalma mintegy 10,5 millió darab jégkrém.

Milliárdos beruházások az Unilever veszprémi Algida jégkrémgyárában

Az új mélyhűtőcsarnoktól nem messze, szintén Veszprémben működik Európa egyik legmodernebb jégkrémgyára, az Unilever veszprémi Algida jégkrémgyára. A jégkrémbirodalomban az elmúlt évben elkezdett 2,3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően elkészült a csarnok-, hűtőkapacitás-, és raktárbővítés, amelynek eredményeképpen a veszprémi Európa egyik legmodernebb jégkrémgyára lett, ahol a Magyarországon értékesített volumen gyártásán felül jelentős értékű exporttal erősítik a magyar élelmiszeripart. Ezt követően telepítik majd a gyárba az új technológiát. A fejlesztéseknek köszönhetően a gyárban mintegy 30%-os létszámbővítésre lesz mód, ami a tervek szerint a 2014-ig tartó beruházás befejezésével 50%-ra, míg a gyár kapacitása is több mint duplájára nő majd.

Az 1992 óta működő gyárban olyan közkedvelt jégkrémek készülnek, mint Magnum, a Carte d’Or vagy a Cornetto. A Magyarországon forgalmazott Algida jégkrémek 70-75 %-a a veszprémi gyárban készül, míg a gyárban előállított jégkrémek 92 %-át Nyugat-Európába exportálják. Az Algida rendelkezik az országban a legfejlettebb mélységi fagyasztott disztribúciós és értékesítési rendszerrel és az azt támogató magas színvonalú tranzakciós és riportolási számítógépes rendszerrel.