Átadták a 45. Delikát játszóteret Tényőn

A „Főzzön játszóteret!” program zárásaként, tegnap gyárlátogatásra invitálta az Unilever Magyarország Kft. a sajtó képviselőit, ahol betekintést nyerhettek első alkalommal az egyik legkedveltebb magyar ételízesítőt, a Delikátot előállító élelmiszergyárba.

Augusztus közepén zárult le az Unilever Delikát márkájával fémjelzett, idén fennállásának hatodik évét ünneplő játszótér- és közösségépítő kezdeményezés, amelynek eredményhirdetésére a hónap végén került sor. Ezt követően megkezdődtek az egyeztetések és maga a kivitelezés is, így Tényőn a napokban már át is adták ünnepélyes keretek között a település valamennyi lakosa összefogásának eredményeként elnyert új és biztonságos játszóteret, a debreceni játszótér átadására pedig várhatóan, október végén kerül sor. Az örömteli eseményt Farkasházi Réka, a program hosszú ideje elkötelezett támogatója jelentette be tegnap, a Delikátot is előállító Röszkei Élelmiszergyár látogatásán.

A Szegedi Paprika Feldolgozó Vállalat (SZEPA) egykori szárító üzemét 2000-ben alakította át az Unilever élelmiszerek gyártására alkalmas létesítménnyé, amely azóta számos korszerűsítésen ment keresztül a fogyasztók minél szélesebb körű kiszolgálása, a termelés optimalizálása, és a környezeti terhelés csökkentése érdekében. Legutóbb, idén üzemeltek be egy új, nagysebességű gyártósort, amivel jelentősen megnőtt az üzem gyártókapacitása, jelenleg 16 000 tonna terméket állít elő éves szinten.

Az 1,7 millió eurós beruházásnak köszönhetően a röszkei gyár vált a sütőzacskós termékek egyedüli gyártójává a nyugat-európai piac számára. A több mint 250 főt foglalkoztató Csongrád megyei egységből 20 országba exportálnak – aminek aránya eléri a 70 százalékot –, az európai országokon kívül Kanadába és Ausztráliába is.

A fenntarthatósági eredmények tekintetében is élen járó vállalat a gyár kapacitásbővítése mellett nagymértékben csökkentette az energia-, és vízfelhasználását, valamint szén-dioxid-kibocsátását és hulladéktermelését. Mindezek a törekvések hozzájárultak ahhoz, hogy napjainkra csak a Röszkei egység 960-féle terméket (levesek, alapok, ételízesítők, leveskockák, sütőzacskós termékek) állít elő a legmagasabb élelmiszerbiztonsági előírások szigorú betartása mellett (ISO 9001, HACCP, BRC), így többek között a rendkívüli népszerűségnek örvendő Delikát ételízesítőt, ami több mint negyven éve a magyar konyhák nélkülözhetetlen alkotóeleme.

Az első magyar ételízesítő, a Delikát, a Szegedi Paprika Feldolgozó Vállalatnál dolgozó Gregus Ákos vezette csapat szakértelmének és gondos munkájának köszönhetően 1970 őszén került a hazai csemegebolt-hálózatok polcaira, 2010-ben pedig már 40. éves fennállását ünnepelte. A 10-féle zöldséget tartalmazó ételízesítő receptúrája fő karakterisztikájában nem változott a több mint négy évtized alatt, azonban a korszerű táplálkozás jegyében jódozott sóra cserélték a korábbi konyhasót.

Az idei magyar termék rendeletben foglaltak alapján a Delikát a „hazai előállítású termék” kategória feltételeinek felel meg.

„Röszke rendkívül büszke arra a tényre, hogy a mi alföldi településünk adhat otthont a régió egyik legnagyobb foglalkoztatójának, az Unilever gyárának, így az alapvetően mezőgazdaságból és feldolgozásból élő szorgalmas és dolgos emberek százainak biztosít hosszú távon is stabil és kiszámítható munkahelyet.”– mondta el Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere.

„A felelős vállalati működés értelmében nem csupán a jelenlegi dolgozók megbecsülésére fordít nagy hangsúlyt a gyár, hanemgondoskodik a szakemberek kineveléséről és az utánpótlásról is. Gyakran működünk együtt egyetemistákat foglalkoztató diákszövetkezetekkel, akik közül jó néhányan a ranglétrát megjárva, jelenleg felelős beosztásban dolgoznak nálunk. Az üzem évente mintegy 50 millió forint helyi iparűzési adót fizet, valamint több millió forinttal támogatja a helyi iskolát, a sportot, a nyugdíjasokat és a nagycsaládokat is.– mondta el Kocsis Zoltán, a Röszkei Élelmiszergyár igazgatója.

„Bízunk benne, hogy mindazok, akik a gyárlátogatás alkalmával betekintést nyerhettek a röszkei élelmiszergyár életébe, nemcsak a technológiát illetőn kaptak ízelítőt, hanem egy olyan közösség életébe is bepillanthattak, ami a nemzetközi hálózaton belül méltán nyerte el a legrugalmasabb jelzőt, hiszen a röszkei egység legnagyobb sikere ebben rejlik.”– mondta Vince Beáta az Unilever Magyarország Kft. kommunikációs vezetője.