4. Greennovációs nagydíjat kapott az Unilever

Greennovációs nagydíjat kapott az Unilever

A Veszprémi Algida Jégkrémgyár korszerűsítésével csökkent az Unilever környezetterhelése. Az eredményt a II. FMCG Nagydíjon is elismerték: az Unilever 2013. március 7-én Greennovációs nagydíjat vehetett át Greennovatív gyártó kategóriában.

Unilever logo Unilever logo

2012-ben zárult le egy 2008-ban indított háromütemű fejlesztési program II. fázisa az Unilever Veszprémi Algida Jégkrémgyárában. A beruházás I. ütemében bővült a termelés, a II. ütemben pedig a hűtőházat fejlesztették. A II. fázis az Unilever Fenntarthatósági Tervének és az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatásának köszönhetően valósulhatott meg 2011 és 2012 között. Az összesen 2,2 milliárd forint összértékű beruházás célja egy korszerű hűtőház építése volt.

Csökkent a környezeti terhelés az Unilever veszprémi gyárában

A hűtőház megépülésével az Unilever hatékonysági, kapacitásbővítési és a környezetterhelés csökkentésére irányuló törekvései is megvalósultak. A fejlesztés részeként az új hűtőházban magas hatékonyságú (COP) hűtéstechnológiát építették be, miközben az épületszerkezet kialakításánál a legkorszerűbb hőszigetelési megoldásokat alkalmazták. A hűtőházba automatikusan vezérelt LED világítást szereltek, a tetőről összegyűjtött csapadékvizet pedig 160 m3 tárolókapacitással hűtővízként használják fel a kondenzátorban. Ezzel mintegy 20 százalékkal csökkent a vízfelhasználási igény. A hűtőgépház ammónia meleggáz rendszeréből hőcserélővel kinyert hőenergiát az iroda- és a kiszolgáló területek fűtésére, illetve a használati meleg víz előállítására fordítja a vállalat. Ezzel mintegy 70 százaléka takarítható meg a fűtési energiának.

A 2012-2015 közötti időszakra a vállalat további technológiai fejlesztést és termelésbővítést tűzött ki. „A Fenntarthatósági Terv értelmében az Unilever globális szinten vállalta, hogy miközben megkétszerezi árbevételét, felére csökkenti környezetterhelését 2020-ig. A nemrégiben megvalósult beruházás ezeknek a szempontoknak tökéletesen megfelel, ráadásul az átalakítással már mintegy 10 százalékkal csökkentettük szén-dioxid kibocsátásunkat” – mondta Szatóri László, az Unilever Veszprémi Algida Jégkrémgyárának igazgatója.

A Greennovációs Nagydíj pályázatról

Az Élelmiszer szaklap immár másodjára hirdette meg az FMCG Greennovációs Nagydíj pályázatot, amelyre 5 kategóriában (Greennovatív gyártó, Greennovatív termék, Greennovatív kereskedő, Greennovatív szolgáltatás és Greennovatív aktivitás, promóció) lehetett nevezni. A díjátadón Gyaraky Zoltán,a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Főosztályvezetője, a bíráló bizottság tagja elmondta, hogy a gyártói és a kereskedői kategóriában volt a legerősebb a mezőny. További zsűritagok voltak: Dr. Bándi Gyula, EMLA, örökös tiszteletbeli elnök, környezetvédelmi szakjogász, Gyaraky Zoltán, Vidékfejlesztési Minisztérium, főosztályvezető, Bárczi István, SGS Hungária Kft., környezetvédelmi főosztályvezető, Hartay Mihály, környezetvédelmi szakértő, Horváth Csaba, Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezető, Paksy Zoltán, Brandshift Kft., marketing tanácsadó.

KÖVESSEN MINKET

Mindig keressük a kapcsolatot azokkal, akiknek hasonlóan fontos a fenntartható jövő.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Lépjen kapcsolatba az Unileverrel és a szakértői csapatokkal, illetve tekintse meg az Unilever elérhetőségeit szerte a világban.