Az Unilever Fenntarthatósági Terve serkenti a növekedést

Az Unilever április 22-én közzétette a 2012-es évre vonatkozó fenntarthatósági jelentését. A vállalat szerint a növekedés kulcsa továbbra is a fenntarthatóságra építő üzleti modell, amitől a költségek és a kockázatok csökkenése mellett az értékesítés növekedését is várják.

Unilever logo

Az Unilever a környezettudatos működés szellemében jelentősen csökkentette gyáraiban az energiafelhasználás, a vízfogyasztás, a felhasznált anyagok és a kibocsátott hulladék mennyiségét, aminek eredményeként 2008 óta mintegy 300 millió euróval csökkentette költségeit.A vállalat ezzel egy időben a fenntartható forrásokból származó mezőgazdasági nyersanyagainak arányát jelentősen (2010-ben 14% volt), mintegy 36 százalékra növelte 2012-ben.

Unilever Fenntarthatósági Terv – második éves fenntarthatósági jelentés

2010-ben az Unilever három nagy, 2020-ig elérendő célt tűzött ki maga elé:

  • hozzásegít több mint 1 milliárd embert az egészség és a jólét javításához
  • a nyersanyagokat 100 százalékban fenntartható forrásból szerzi be
  • megfelezi termékei ökológiai lábnyomát a teljes értékláncra vonatkozóan

A vállalat a tíz évre tervezett Fenntarthatósági Terv első két évében stabilan halad céljai megvalósítása felé.

A brit-holland tulajdonú FMCG óriás egészség és higiénia javítását célzó programjaival mintegy 224 millió embert ért el világszerte. A programok során kiemelt figyelmet kapott a kézmosás betegségmegelőző szerepének hangsúlyozása, a biztonságos ivóvíz lehetőségének megteremtése, a szájápolási szokások javítása és a fiatalok önbecsülésének fejlesztése.

2012-ben a nyersanyagok több mint harmada (36%) származott igazoltan fenntartható forrásból, ami különösen a pálmaolaj, a cukor, a kakaó, a zöldségek és a napraforgó olaj tekintetében jelent elmozdulást.

A fenntarthatósággal kapcsolatos eredmények különösen azokon a területen kiemelkedőek, amikre a vállalatnak közvetlen hatása van. 2008 és 2012 között a gyártás során keletkező széndioxid harmadával, a hulladék mennyisége 50 százalékkal csökkent. 2012-re a vállalat 252 gyárának több mint felében teljesen megszűnt a hulladéklerakás, további cél, hogy ez minden gyárban megvalósuljon 2015-ig. 

Ugyanakkor a teljes értékláncra vetítve a gyártási folyamat az ökológia lábnyom csupán 4 százalékát* adja. Ezzel szemben sokkal nagyobb jelentőséggel bír a mezőgazdasági alapanyagok beszerzésének módja (25%*) és az, ahogy fogyasztók az egyes termékeket felhasználják (68%*). Az Unilever számára az egyik legnagyobb kihívást továbbra is az jelenti, hogy hogyan ösztönözze fogyasztóit a fenntartható fogyasztásra.

Vezetői összefoglaló – Unilever Magyarország Kft.

Unilever logo

„A globális Fenntarthatósági Tervben megfogalmazott célkitűzések magyarországi működésünket is meghatározzák. A fenntarthatóságra építő üzleti stratégia szellemében számos fejlesztést és beruházást végeztünk az elmúlt évben, aminek mára kézzel fogható eredményei is vannak. Azzal, hogy 2012 novemberében az Unilever Magyarország Kft. is aláírta a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért „A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése” című vezetőknek szóló ajánlását egyúttal külsőleg is elkötelezte magát a fenntartható vállalati fejlődés mellett”- mondta Gyenes András, az Unilever Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Fontosabb hazai példák

Az egészség javítását célzó programok keretében az Unilever főtámogatója volt – Domestos és Baba márkájával – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat influenzafertőzés elleni kampányának. A Flora márka a kezdetektől részt vesz a Program a Magyar Társadalomért kezdeményezésben, amelynek célja, hogy felhívja a magyar emberek figyelmét a szív egészségének védelmére. E kezdeményezés jelenleg a legnagyobb hazai átfogó humanitárius egészségügyi szűrőprogram, amelyen az elmúlt 3 év alatt 528 helyszínen több mint 132 ezer látogatót fogadtak, és 1 597 163 vizsgálatot végeztek el.

Az Unilever hazai eredményei a környezetterhelés csökkentése tekintetében is jelentősek: három magyarországi gyárában a gyártásból származó tonnára vetített CO2-kibocsátás 2012-ben 7 százalékkal, 2008-hoz viszonyítva 72 százalékkal csökkent. A Veszprémi Jégkrémgyárában a tavaly lezárult 2,2 milliárd összértékűberuházássala gyár CO2-kibocsátás mintegy 100 tonnával lett kevesebb.

2012-ben a tonnára vetített vízfelhasználás 4 százalékkal (2008-hoz viszonyítva 8 százalékkal), a hulladék csökkentésére és újrahasznosítására irányuló projekteknek köszönhetően a tonnára vetített gyártásból származó hulladék mennyisége 54 százalékkal (2008-hoz viszonyítva 77 százalékkal) csökkent egy év alatt. 2012-ben megkezdődött a teljes európai logisztikai hálózat átszervezése, amelynek eredményeként 2014 végéig a vállalat teherautói által Magyarországon megtett út nagyjából 7,4 millió kilométerrel rövidül évente az elsődleges (gyárak és raktárak közötti) szállítás során.

A felelős vállalati magatartás elkötelezettjeként az Unilever a Segíts okosan! programban megvásárolt termékek után összegyűlt 1 forintosokból 2009 óta 175 defibrillátor készülékkel látta el az Országos Mentőszolgálatot, amelynek köszönhetően nincs hazánkban olyan mentőautó, amelyik nem rendelkezik az életmentő műszerrel. A 2007-ben indított „Főzzön játszóteret!” elnevezésű játszótér és közösségépítő program keretében 2012-ben immár a 46. EU-konform játszóteret adták át. A vállalat 2012-ben több mint 71 millió forint értékben adományozott termékeket. Az adományok többek között a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat és az Élelmiszerbank közreműködésével jutottak el a rászorulókhoz.

Előretekintés

Annak ellenére, hogy az Unilever jelentős eredményeket ért el az elmúlt években, bizonyos kihívásokkal nem tud egyedül megküzdeni. A célok eléréséhez és a valódi változáshoz a vállalatok, a kormányok, a civil szervezetek és a fogyasztók összefogása is szükséges.

„A világ komoly kihívásokkal néz szembe. Aggodalomra ad okot, hogy milyen sok ember számára jelent még mindig komoly problémát, hogy megfelelő mennyiségű, minőségi élelemhez vagy akár tiszta vízhez jusson, gyakran hiányoznak az alapvető higiéniás szokások is, és sokak számára a tisztességes munkavégzés lehetősége sem adott.Meggyőződésünk szerint a gazdasági élet szereplőinek nagy szerepe van az igazságosabb és egyben fenntarthatóbb növekedés kiépítésében, ugyanakkor valódi áttörés csakis a vállalatok, a kormányok és a civil szervezetek együttműködésével érhető el” – tette hozzá Paul Polman.

* az értéklánc egészére és a termékek teljes életciklusára vetített széndioxid-kibocsátás aránya

Unilever Magyarország Kft.

Levelezési cím

(központi iroda címe):

Beata Vince

Unilever Magyarország Kft.
1138 Váci út 121-127. D épület


beata.vince@unilever.com

Bővebben ezekről a témakörökről

Vissza az oldal tetejére

KÖVESSEN MINKET

Mindig keressük a kapcsolatot azokkal, akiknek hasonlóan fontos a fenntartható jövő.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Lépjen kapcsolatba az Unileverrel és a szakértői csapatokkal, illetve tekintse meg az Unilever elérhetőségeit szerte a világban.

Kapcsolat