4. Az Unilever margarinjai nem hidrogénezett növényi olajból készülnek!

Az Unilever margarinjai nem hidrogénezett növényi olajból készülnek!

Az Unilever által forgalmazott margarinok transzzsírsav-tartalma alatta van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt határértéknek, mivel a termékeket már évtizedek óta nem hidrogénezett növényi olajjal készítik.

Molnár Kálmán, az Unilever Magyarország vállalati kapcsolatok igazgatója elmondta: „az Unilever az egészséges életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás híveként folyamatos termékfejlesztéssel és programjaival igyekszik hozzájárulni a fogyasztók egészségéhez és jólétéhez.

A vállalat Fenntarthatósági Tervének értelmében elkötelezetten dolgozunk azért, hogy 2020-ig több mint egy milliárd embernek segítsünk.” Az Unilever kiemelt figyelmet fordít a világ vezető halálokának számító, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A vállalat több szakemberrel és szakmai szervezettel is együttműködik annak érdekében, hogy eljuttassa az egészségmegőrzést szolgáló információkat a fogyasztókhoz.

Az Unilever vállalati céljai messzemenőkig azonosak azokkal a magyar és uniós törekvésekkel, mely szerint mérsékelni kell a fogyasztók transzzsírsav-bevitelét, ennek értelmében az Unilever által forgalmazott margarinokat már évek óta nem hidrogénezett növényi olajokból készítik, transzzsírsav-tartalmuk pedig alatta van az Egészségügyi Világszervezet által javasolt határértéknek. amelyeknek bevitelét fontos mérsékelni a szív-és érrendszer egészsége szempontjából.

„A Rama, Flora, Delma és Liga margarinok már évek óta nem hidrogénezett növényi olajokból készülnek, így transzzsírsav-tartalmuk is elenyésző. A nemzetközi irányelveknek – melyek szerint a napi táplálék 2 energiaszázaléka származhat transzszírsavból - minden tekintetben megfelelnek az Unilever által forgalmazott margarinok.” – folytatta Őri Ágnes, az Unilever Magyarország Kft. táplálkozási szakértője – „A transzzsírsavak jórészt a növényi olajok hidrogénezése, keményítése során, valamint olajban való sütéskor keletkeznek, de előfordulnak a természetben is a kérődző állatok gyomrában. Ez utóbbiak bekerülnek a kérődző állat húsába, tejébe, az azokból készült tejtermékekbe.

A transzzsírsavak kedvezőtlen hatással lehetnek az egészségre, ugyanis emelik az összes és a rossz (LDL) koleszterinszintet, viszont csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal szerepük van az érelmeszesedés és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.

A tudományos vizsgálatok eredményei alapján a 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz 5 g/nap transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A közhiedelemmel ellentétben ma már a boltokban kapható margarinok többsége elenyésző transzzsírsavat tartalmaz, mivel nem hidrogénezett növényi olajjal készülnek. Az Unilever margarinjaira egyaránt igaz, hogy transzzsírsav-tartalmuk minimális és messze alatta van a WHO által javasolt határértéknek.

”Ez az alacsony transzzsírsav-tartalom annak köszönhető, hogy a Rama, Flora, Delma és Liga margarinok nem hidrogénezett növényi olajjal készülnek, hanem szobahőmérsékleten is szilárd, trópusi növényi zsírokból, növényi olajokból és vízből. – mondta Őri Ágnes – A margarin alapvetően zsírok és olajok, valamint ivóvíz stabil keveréke.

A gyártástechnológiának az a feladata, hogy ezt a keveréket létrehozza és stabilizálja. A margaringyártás lényegét tekintve tehát keverékkészítés, amelynek minősége és összetétele egyértelműen a gyártó felelőssége, minden gyártó dönthet úgy, hogy nem használ alapanyagként hidrogénezett növényi zsiradékot.

A margaringyártás technológiájának tehát nem része az olajok hidrogénezése, ez a margaringyártástól teljesen független élelmiszeripari eljárás. A Rama, Flora, Delma, Bertolli és Liga margarinok évek óta nem hidrogénezett növényi olajokból készülnek, így transzzsírsav tartalmuk is elenyésző.”