Űrkiképző bázis épül a Sziget Fesztiválköztársaságban

Idén januárban indult az Axe Apollo Space Academy® globális űrprogram, amelynek keretében a világ minden tájáról várják azokat a srácokat, akik elég bátornak érzik magukat, hogy űrhajóssá váljanak. Eddig már több ezren csatlakoztak az Űrakadémiához és szálltak versenybe a fődíjért: egy utazásért az űrbe. Igen, az igazi Űrbe!

Unilever logo

Farkas Bertalan segíti a kiképzést

Az Űrakadémia munkájában Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajósunk, is fontos szerepet kapott: a kezdetek óta segíti szakértelmével a kiválasztási programot. Így biztosítva, hogy a legrátermettebb magyar jelölt kerülhessen kiválasztásra. „Régi vágyam, hogy segíteni tudjak olyan honfitársamnak, akinek esélye adódik arra, hogy az űrbe repülhessen. Most ez megadatott és bízom benne, hogy a sikeres felkészítés meghozza majd a gyümölcsét” – nyilatkozta Farkas Bertalan.

A Sziget Fesztiválköztársaság is delegál jelöltet

A globális űrprogram közép-európai központja augusztusban a Sziget Fesztiválköztársaságban lesz. Magyar, cseh, szlovák, horvát, szlovén és bosnyák fiatalok ezrei jelentkeztek asztronauta jelöltnek, akik közül 50 fiatal kap lehetőséget, hogy részt vegyen az utolsó előtti nagy megmérettetésen. Pontosabban 51, hiszen a Sziget Fesztiválköztársaság is delegálhat egy aspiránst. „Nagyon megtisztelő, hogy egy ilyen globális méretű akcióban a Sziget Fesztiválköztársaság is szerepet kap, s örömmel állunk a feladat elébe, hogy megfelelő környezetet teremtsünk a fiatal asztronauta-jelöltek számára” – mondta Gerendai Károly, a Sziget főszervezője, aki bejelentette, hogy a Fesztiválköztársaság is delegál egy rátermett fiatalt. A részleteket a Sziget facebookoldalán lehet megtudni.

Esély a magyaroknak

A Sziget jelöltje mellett 14 magyar versenyző méretteti meg magát az űrbázison, köztük az ismert DJ, producer Karmatronic, aki többek között arról is híres szerte Európában, hogy 2012-ben az UEFA foci EB lengyelországi megnyitó gáláján, 60.000 ember előtt adta elő az erre az alkalomra írt The Game Of The World című dalát. Most újabb “alkalmi dalt” írt, ezúttal az űrutazás “kampánydalát”.

Karmatronicot barátja, Istenes Bence nevezte be a versenyre, mondván, hogy a Dj úgyis mindig hős akart lenni. “Először azt gondoltam, hogy ez nem normális” – mondta a rádiós műsorvezető, “de miután jobban belegondoltam, egyre jobban rabja lettem ennek a kihívásnak. Most már annyira a mindennapjaim része, hogy mindent megteszek, hogy egyike lehessek az asztronautáknak.”

RAVEN-teszt és barokamra

Az AASA magyarországi döntője nem lesz sétagalopp, hiszen a jelöltek ízelítőt kapnak majd az űrhajósok (pilóták) kiképzéséből. Az egészségügyi szűréseket a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórház orvosai felügyelik majd. Carra Anita, az Unilever (az Axe globális kampányának elindítója) marketing igazgatója elmondta: „lesz – egyebek mellett - fogászati és szemészeti ellenőrzés, vérnyomás-mérés, standard terheléses EKG, vesztibuláris forgószék terhelés, neurológia vizsgálat, konfliktometria, információ feldolgozó képesség vizsgálata, RAVEN-teszt, barokamra is.” A szellemi képességeket is tesztek sorozatával vizsgálják majd: tesztelik a tudásukat az űrhajózással, csillagászattal, asztrofizikával kapcsolatban.

Az űrhajó startjának szimulálását az „Axe katapult” segítségével tudják majd átélni a jelöltek, amelyet a Sziget látogatói is kipróbálhatnak majd a Fesztivál ideje alatt – így nyerv

e betekintést az űrhajósokra váró kihívásokkal. A kiválasztás utolsó lépcsőjében az AXEtronauta-jelölteknek fizikai képességeit tesztelik a Szigeten felállított akadálypályán: állóképességüket, gyorsaságukat és ügyességüket kell bizonyítaniuk a zsűri előtt.

A döntő történéseit nemcsak személyesen a helyszínen lehet majd nyomon követni, hiszen Facebook applikáció segítségével azok is belepillanthatnak az aktuális eseményekbe, akik csak virtuálisan tudnak kijutni a Szigetre.

A különböző feladatoknál elért pontszámok összesítése után alakul ki a sorrend és derül ki országonként a győztes személye. Ők 6-an lesznek tehát azok, akik hazájukat képviselhetik majd decemberben az orlandói Axe Apollo Globális Űrtáborban.

Irány Orlando!

Carra Anitától megtudhattuk azt is, hogy - globális szinten - 62 országból több mint 500 ezer regisztráció érkezett, a magyarországi játékosok száma meghaladta az ötezret. „A legrátermettebbeket Orlandóban képzik ki, ahol vadászgéppel repülnek, kipróbálják a súlytalanságot és megbirkóznak a G-erőkkel a földi centrifugában” – mondta az igazgató.

Mindezt a világ többi országából érkező 110 másik AXEtronautával közösen átélve, velük versenyezve. Végül a 23 legrátermettebb játékos lesz aki, aki elindulhat majd a nagy kalandra és Hősként térhet vissza az űrből.

Az űrutazás felejthetetlen és valószínűleg megismételhetetlen élményt fog jelenteni a győzteseknek. 103 kilométer magasból tekinthetnek majd le bolygónkra, miközben a súlytalanság élményét élik át. A kiképzés-sorozatnak köszönhetően a visszatéréskor tapasztalható 4,5G-s erő a nyerteseknek már meg sem fog kottyanni. Végül az igazgató az akció financiális hátterére is kitért, mint elmondta, a kiképzés 15.000 Euróba kerül, míg az űrrepülés költsége 100,000$.

Média kapcsolat

Beata Vince

Unilever Magyarország Kft.
1138 Váci út 121-127. D épület


beata.vince@unilever.com

Bővebben ezekről a témakörökről

Vissza az oldal tetejére

KÖVESSEN MINKET

Mindig keressük a kapcsolatot azokkal, akiknek hasonlóan fontos a fenntartható jövő.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Lépjen kapcsolatba az Unileverrel és a szakértői csapatokkal, illetve tekintse meg az Unilever elérhetőségeit szerte a világban.

Kapcsolat