Toggle Keresés

3. Híreink
  4. Az Unilever 6 vállalással csatlakozott az Éfosz kezdeményezéséhez

Az Unilever 6 vállalással csatlakozott az Éfosz kezdeményezéséhez

Számos élelmiszer-feldolgozó vállalat mellett az Unilever is csatlakozott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) közös vállalásához, amellyel a fogyasztók egészséges életmódjának előmozdítását szolgálják. A hat önkéntes vállalással az Unilever a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozásához járul hozzá.

Az Unilever 2010-től egy új személetre és három pillérre épülő, hosszú távú fenntarthatósági terv megvalósításába kezdett, amelyben vállalta, hogy miközben megkétszerezi forgalmát, felére csökkenti környezetterhelését, és növeli pozitív társadalmi hozzájárulását. A Fenntarthatósági Tervben központi szerepet foglal el a táplálkozás kérdése, a konkrét célkitűzésekkel és a társadalmi programokkal pedig a fogyasztói szokások megváltoztatásán dolgoznak.

„Ma már fogyasztói igény, hogy adottak legyenek a lehetőségek a sokszínű, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, aminek az élelmiszer-feldolgozók elsősorban termékfejlesztéssel, innovációkkal és legfőképpen példamutató aktivitással tudnak megfelelni. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy egyedül nem lehetünk sikeresek, a fogyasztói szokások megváltoztatása iparági összefogást igényel. Hiába csökkentjük például termékeink sótartalmát, ha mások nem követnek ebben bennünket. A fogyasztó egyszerűen más terméket fog választani, és így nem érjük el eredeti célunkat, hogy a fogyasztó kevesebb sót vigyen be a szervezetébe” – mondja Gyenes András, az Unilever ügyvezetője.

Az ÉFOSZ által most megfogalmazott vállalások rengeteg ponton összecsengenek az Unilever saját célkitűzéseivel, ezért is volt egyértelmű, hogy a vállalat az elsők között csatlakozik a kezdeményezéshez.Az Unilever vállalásai a következők: asótartalom fokozatos csökkentése, a fogyasztók optimális kalóriabevitelének támogatása, a telített zsírok fogyasztásának nemzetközileg meghatározott mértékre történő redukálása, az RI (referencia beviteli érték) jelölése, az EU Pledge rendelkezései szerinti, felelős reklámozás, valamint az aktív életmód népszerűsítése.Az Unilever ezeket a célokat termékei fejlesztésével, valamint társadalmi programok indításával, támogatásával kívánja elérni, és a megvalósításba a fogyasztók mellett a közétkeztetésben és a vendéglátásban dolgozó szakembereket is bevonja.

Együtt a fogyasztókért: iparági összefogás

Az ÉFOSZ önkéntes vállalásaihoz bármely, magyarországi élelmiszer-feldolgozó vállalat és szervezet csatlakozhat, egyetlen kitétel, hogy konkrét és számon kérhető vállalásokat kell megfogalmazniuk. Az ÉFOSZ tagvállalatai az elmúlt évtizedben sokat tettek azért, hogy megfeleljenek a minőségi-, és élelmiszerbiztonsági követelményeknek, és hozzájáruljanak a népegészségügyi mutatók javulásához.

Levelezési cím (központi iroda címe):