Felhívás fiatal vállalkozók számára

A 30 évnél fiatalabb vállalkozók számára meghirdetett pályázatra olyan innovatív és gyakorlati termékekkel, szolgáltatásokkal vagy megoldásokkal lehet jelentkezni, amelyek csökkentik a környezetterhelést, javítják az egészséget és a jólétet, vagy segítik az emberek megélhetését. A verseny a Cambridge Egyetem Fenntartható Vezetés Intézet és az Ashoka hálózat közös együttműködésének keretében valósul meg. A partnerek összesen több mint 200.000 eurós pénzügyi támogatást és egyénre szabott mentorálást biztosítanak majd a döntőbe kerülő hét fiatal vállalkozónak.

A tavalyi év sikerein felbuzdulva az Unilever idén is meghirdeti a Fiatal Vállalkozók versenyét. A megmérettetésre olyan innovatív és valódi változást hozó termékeket, szolgáltatásokat, vagy megoldásokat várnak, amelyek a világ legnagyobb fenntarthatósággal kapcsolatos problémáira nyújtanak megoldást. A döntőbe kerülő hét 30 évnél fiatalabb vállalkozó összesen több mint 200.000 eurós pénzügyi támogatást és egyénre szabott mentorálást kap majd. Averseny abszolút győztese a walesi herceg alapítványának Fiatal Fenntartható Vállalkozó díját is megnyeri. A döntősök emellett egy online fejlesztési programban és egy kétnapos workshopon is részt vesznek majd a Cambridge Egyetemen, ahol továbbfejleszthetik ötletüket.

A verseny online formában az Ashoka Changemakers oldalon lesz követhető, amely világ minden tájáról összeköti a vállalkozókat, és egyben felületet biztosít az inspirációra, az ötletek megosztására és az együttgondolkodásra. A jelentkezéseket 2014. augusztus 1-jén 24.00. óráig lehet elküldeni. A döntősöket 2014 októberében hirdetik ki, a cambridge-i workshop és az eredményhirdetés 2015 januárjában lesz.

„Hiszem, hogy a megoldás Földünk problémáira a fiatalok kezében van. Ezt már a tavalyi döntősök is bebizonyították. Nemsokára ezek a fiatalok teszik ki a fejlődő országok népességének felét, az ő kezükben lesz a jövő. Éppen ezért létfontosságú, hogy minél hamarabb bevonjuk őket tevékenységeinkbe, felhasználjuk ötleteiket, és velük közösen ösztönözzünk mindenkit a fenntartható életmódra – mondta Paul Polman, az Unilever elnöke a díj kapcsán.

„Már az Unilever versenyének első évében is megmutatkozott, hogy mekkora érték a fiatalok lendülete és kreativitása a fenntarthatósági problémák megoldásában. Örömünkre szolgál, hogy cambridge-i közösségünk és az üzleti vezetőket tömörítő globális szervezetünk aktív részvételével is segítheti a versenyt. Ezzel ugyanis nem csak az innovációt, hanem a fenntarthatóság központú vezetés elterjedését is elősegítjük, amelyre óriási szükség van világszerte”- mondta Polly Courtice, a Cambridge Egyetem Fenntartható Vezetés Intézetének igazgatója.

2013 ötletei

A tavalyi versenyre több mint 500 fiatal vállalkozó jelentkezett több mint 90 országból. A döntőben olyan ötletek szerepeltek, mint például az indiai vízellátást nyomon követő és optimalizáló mobil adat és üzenetközlő rendszer, a nigériai mangó mag hulladékból előállított költséghatékony baromfitakarmány, a perui víztakarékos mosdó, és a nepáli farmmunkások gyermekei számára létrehozott ingyenes oktatási program.

Az abszolút győztes Gamal Albinsaid lett, aki megnyerte az 50.000 euró fődíjat és a walesi herceg alapítványának díját is. A 24 éves indonéziai fiatal egy ötlettelkét problémára is megoldást talált: az alacsony jövedelemmel rendelkező családok fizessenek háztartási hulladékkal az egészségügyi ellátásért. Így a hulladékszállítás költségét megtakaríthatják, csökken a nem elszállított hulladék mennyisége, így csökken a betegségek terjedésének esélye, a leadott hulladékot újrahasznosítják, és a mélyszegénységben élő családok végre egészségügyi ellátáshoz jutnak. Ez az inspiráló kezdeményezés jelenleg is egy alkalmazott modell Indonéziában.

Háttér információ

Cambridge Egyetem Fenntartható Vezetés Intézete

A Cambridge Egyetem Fenntartható Vezetés Intézetének célja, hogy az üzleti, a kormányzati és az akadémiai szereplők között kapcsolatot teremtsen annak érdekében, hogy a kritikus környezeti problémákra közösen találjanak megoldást. Az Intézet, kihasználva a világszínvonalú Cambridge Egyetem erősségeit, valamint az együttműködő vezetők szakmai tudását, erős stratégiai kapcsolatot épít ki a vállalatok között, és egyedülálló együttműködési lehetőséget teremt a gazdasági élet szereplői számára. Az elmúlt 25 év eredményeként, a saját szakértői csapata mellett, az Intézet több mint 5000 alumni tagot tömörít különböző vezető globális szervezetekből. Egyik legnagyobb pártfogója Károly walesi herceg, aki több kezdeményezését személy szerint is támogat. www.cisl.cam.ac.uk

Ashoka Changemakers