Egy 21 éves fejlesztő nyerte a Fiatal Fenntartható Vállalkozó díjat

Néhány napja ünnepélyes vacsora keretében adták az Unilever és a Cambridge Egyetem Fenntartható Vezetés Intézete által alapított Fiatal Fenntartható Vállalkozó díját a londoni Guildhallban. A nyertes ötlet a 21 éves Daniel Yu szoftvere, a Reliefwatch volt, amely az egészségügyben dolgozók munkáját hivatott megkönnyíteni a dokumentumok digitalizálásával és az egyszerűbb kezelhetőség biztosításával.

Unilever logo

A Fiatal Fenntartható Vállalkozó díjat azoknak a 30 év alatti, innovatív vállalkozóknak ítélik oda, akik olyan terméket, szolgáltatást vagy alkalmazást fejlesztenek ki, melynek mindennapi használata hozzásegíti az embereket a fenntartható életmód kialakításához. A díjra 88 országból 816 vállalkozó pályázott az Ashoka Changemakers erre a célra kialakított felületén, amely a világ minden tájáról lehetőséget ad a kapcsolatteremtésre és az ötletcserére.

Az alapos interjút és az intenzív felkészítő programot követően, a győztest hét pályázó közül választották ki. Daniel Yu az 50.000 eurós pénzjutalom mellett 2015-ben részt vehet egy személyre szabott mentorprogramon a Cambridge Egyetem Fenntartható Vezetés Intézete és az Unilever jóvoltából. A győztesen kívül a végső lista többi helyezettjét is honorálták - a mentori támogatás mellé fejenként 10.000 euró pénzjutalmat kaptak.

Döntőbe jutott ötletek 2014-ben

David Opio, Ensibuuko: Mobil és hálózati alkalmazás, amely összevonja az SMS-t és a telefonos banki szolgáltatásokat. Segítségével az ugandai kisbirtokos farmerek hitelt tudnak felvenni, és nyomon tudják követni megtakarításaikat.

Jackie Stenson, Essmart: India mezőgazdasági területein élő falusiakat segíti hozzá olyan, az életük színvonalát javító eszközökhöz, mint a napelemes lámpa és az elektromosság nélkül működő vízszűrő.

Alloysius Attah, Farmerline: Ez a mobilkommunikációs eszköz hangüzenet formájában mezőgazdasági tanácsokkal és időjárás előrejelzéssel látja el a ghánai kisbirtokos földműveseket, melyet a saját nyelvjárásukon hallgathatnak meg.

Katerina Kimmorley, Pollinate Energy: Létrehozott egy kisvállalkozói hálózatot, melynek résztvevői vállalják, hogy fenntartható és megfizethető energiaforrást biztosítanak India legszegényebb rétegei számára.

Charles Batte, Tree Adoption Uganda: Mentorálassal és tréningekkel segíti a fiatal vállalkozókat, hogy elindíthassák saját üzletüket. A programot a maguk által ültetett fák eladásaiból finanszírozzák, melyeket ökológiai lábnyomukat csökkenteni kívánó cégek vásároltak meg.

Mark Boots, VOTO Mobile: Beszédalapú mobil platform, amely a világ legszegényebb embereinek segít abban, hogy visszajelzést adjanak az őket támogató szervezetekről.

Ashoka Changemakers

Unilever logo

Az Ashoka Changemakers a világ legnagyobb társadalmi vállalkozókat tömörítő hálózata. Platformot teremt a globális ötletmegosztásra, az inspirációra, a mentorálásra, és ezáltal a közös sikerek elérésére. A Changemakers.com az egyik legismertebb online felület, ahol a világ legnagyobb társadalmi problémáira keresik a megoldást. A Changemakers program keretében az Ashoka három évtizedes tapasztalatait felhasználva egy olyan világ létrehozásán dolgoznak, amiben mindenkinek lehetősége van előidézni pozitív változást, és egyben saját magára is változáshozóként tekinteni.

Unilever Magyarország Kft.

Levelezési cím (központi iroda címe):

Beata Vince

Unilever Magyarország Kft.
1138 Váci út 121-127. D épület


beata.vince@unilever.com

Bővebben ezekről a témakörökről

Vissza az oldal tetejére

KÖVESSEN MINKET

Mindig keressük a kapcsolatot azokkal, akiknek hasonlóan fontos a fenntartható jövő.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Lépjen kapcsolatba az Unileverrel és a szakértői csapatokkal, illetve tekintse meg az Unilever elérhetőségeit szerte a világban.

Kapcsolat