3. Híreink
  4. Kis közösségek nagy összefogásának története a „Gyűjtsön Delikátot osztálykirándulásért” promóció keretében

A „Gyűjtsön Delikátot osztálykirándulásért” promóció eredménye sokféle számmal leírható. Több mint három tonna beküldött Delikát, összesen 95 pályázó, 10 boldog nyertes, 10 x félmillió forint nyeremény – és legalább 61 őszinte mosoly, amit magunk számolhattunk meg, amikor meglátogattuk a „Gyűjtsön Delikátot osztálykirándulásért” promóció két nyertesét, a Zagyvaszántói Római Katolikus Általános Iskola 1. osztályát és a 10. B osztályt a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban.

Zagyvaszántón a mosolygós Andi néni, Sósné Király Karolina igazgatóasszony fogadott bennünket, valamint 29 első osztályos tanuló. Kérdésünkre, hogy a nyereményből hová utaznának el a gyerekek, sokféle választ kaptunk: a strandolás és a hegyekben kirándulás mellett egy hawaii utazás ötlete is felmerült – nagy nevetés kíséretében.

A promócióra az egyik szülő nevezte be az osztályt. A Delikát gyűjtögetésében hamar partnerre találtak a helyi közösségben: az egész falu részt vett a játékban, hiszen Zagyvaszántó kis település, az összefogás szinte magától értetődő. Mindenki annyi Delikátot tett hozzá a gyűjtéshez, amennyit tudott; a gyerekekért és a közös célért összefogtak. A Delikát történetében nem először mutatkozott meg az összefogás és a kis közösségek nagy ereje. Az utolsó blokk személyesen a polgármestertől érkezett!

Az osztályt benevező anyukának kislánya segített a blokkok feltöltésében. Mivel Andi néni már bevezette az elsősöket az olvasás rejtelmeibe, a betűk és számok felolvasása a blokkokról közös esti gyakorlássá és programmá vált, megkönnyítve a feltöltést – amire nagy szükség volt, tekintve, hogy az 1. osztály részére összesen több mint 135 kg Delikátot gyűjtöttek össze! A győzelem hírét a szoros versenyt követően megkönnyebbüléssel fogadta az egész falu, a közös siker mindenkinek örömet okozott.

Andi néni elmesélte, hogy a gyerekek még nem értik, mennyi pénzről van szó („mi még csak a húszas számkörben mozgunk” – ahogy ő fogalmazott), de a sok erőfeszítésből tudják, hogy valami fontos dologról, és izgatottan várják a kirándulást. A szülők pedig örülnek, hogy a gyerekek már most láthatják az összefogás erejét.

Képet csak a gyerekekről tudtunk készíteni – mivel ha mindenkit rá akarnánk tenni a fotóra, aki segített a nyereményben, az egész falut le kellett volna fényképezzük.

A 10. B esetében az osztály egyik tagja, Réka szúrta ki a promóciót, és ő is vette rá az osztály tagjait, hogy fogjanak össze, valamint a szülőket, hogy nevezzék be az osztályt. Réka tartotta a lelket az osztályban és a szülőkben, hiszen sokáig maguk sem gondolták, hogy nyerhetnek. A nyereménynek persze az egész osztály nagyon örült, hiszen a félmillió forintból egy igazán emlékezetes osztálykirándulást lehet megszervezni!

Hamar kiderült számunkra, hogy a 10. B egy jó csapat. A programok megszervezésében az egész osztály segíteni szokott, vitaköröket alakítanak ki, ezt követően pedig együtt választanak helyszínt. A nyereményből egy budapesti kirándulás ötlete körvonalazódott – kivételesen Szűcs Andrea osztályfőnök javaslatára, hiszen ezzel egy nagyszerű lehetőséghez jutottak. Egy több napos kirándulás, az ismerkedés a fővárossal, a vonatozás, metrózás és trolizás olyan élmény, amelyet nem lehet kihagyni – és hála a nyereménynek, a 10. B-nek már nem is kell.

Vince Beáta