Megújulnak az iskolai mosdók a nehéz helyzetben lévő Baksa általános iskolájában

Az Ormánságban található Baranya megyei községben, Baksán is megújulnak az iskolai mosdók az általános iskolában. A komoly társadalmi kihívásokkal szembenéző település egyetlen iskolájának tanulói és pedagógusai a Domestos akciójának köszönhetően használhatják mostantól a megújult helyiségeket.

Rendkívül gyorsan, mindössze két hét alatt fejeződtek be a munkálatok, amelynek során a Baksai Általános Iskola tanulói és tanítói mosdói is újjászülettek. Így a csütörtöki átadás után egy 4 WC-csészés, két mosdókagylós lánymosdó, egy 2 piszoáros, 2 WC-csészés, 2 mosdókagylós fiúmosdó valamint egy 1-1 WC-csészével és mosdókagylóval felszerelt férfi és női mosdót vehetett birtokába az intézmény 120 tanulója és 13 tanítója.

A felújítási munkákban, amelyeknek költségét a Domestos és vásárlói állták, a helyiek is részt vettek; szülők és nagyszülők is hozzájárultak gondoskodásukkal, sőt munkájukkal a munkálatok sikeréhez és gyorsaságához.

A Baksai Általános Iskola az Ormánság szélén, Baksán található. 2013. szeptember 1-étől önálló intézményként működik. Az alapfokú oktatásban körzeti feladatokat ellátó 8 évfolyamos iskola. Beiskolázási körzetét 5 kistelepülés - Baksa, Kisdér, Ócsárd, Tengeri, Téseny alkotja. A tanulók 76 százaléka él olyan családban, ahol az alacsony jövedelmi viszonyok miatt kiegészítő gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. A családok anyagi helyzete, képzettsége sok lehetőségtől fosztja meg a gyereket. Kevés olyan család van, ahol ne lenne legalább egy munkanélküli. Ezt olyan iskola működtetésével törekszenek ellensúlyozni, ahol a lehetőséget nemcsak az anyagi háttér, hanem a tanulói képességek, igények szabályozzák.

A Domestos társadalmi akciójának keretében tavasszal minden kiskereskedelemben értékesített Domestos árából 5 forintot fordítottak hátrányos helyzetű térségek iskolai mosdóinak felújítására. A program keretében a Baksai Általános Iskolával együtt országszerte öt intézményben újultak meg a mosdók. Az iskolák kiválasztásában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nyújtott segítséget.

Tóth Gábor Baksa polgármestere elmondta: „Csak az összefogásból tudunk eredményeket felmutatni. A KLIK és az önkormányzat összefogása szükséges, nem lehet azt gondolni, hogy mivel az állam átvette az iskolák fenntartását, az önkormányzatnak már semmi dolga sincs.

Együtt kell tudni gondolkodni, dolgozni, mert az intézmény fenntartásához közös segítség szükséges. Illetve az iskola minősége karbantartásának előremozdítása csak közös elképzelés lehet, ez a mostani rendezvény, az átadó is erről szól.”

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, választókerületi elnök szerint nagyon fontos, hogy vannak olyan tőkeerős vállalatok a piacon, amelyek tevékenységébe az is belefér, hogy pici vidéki iskolák fejlődését segítsék. Erre nagyon jó példa ez a mostani is az Unilever részéről.

„Örülünk, hogy támogatásunk ismét jó helyre került. Az iskolai mosdók higiéniájának nem csak a gyerekek egészségének védelmében van fontos szerepe, de szocializációjukat is segíti, ha a fertőtlenítést, kórokozó-mentesítést a gyakorlatban ismerik meg. Így az egészséges környezet iránti igényüket felnőttként is tovább adják majd a következő generációknak” – Hegedűs Viktor, az Unilever Magyarország Kft. Domestos márka menedzsere.

Pataki Jánosné, a Baksai Általános Iskola igazgatója megköszönte a támogatást: ,,Nagy ünnep ez iskolánk életében, hiszen több mosdóhelyiségünket is felújították és olyan páratlan összefogással sikerült megvalósítani mindezt, ami példaértékű. Nagyon köszönöm mindazoknak, akik támogatásukkal, vagy konkrét munkájukkal segítették a programnak megvalósulását.”

Domestos Iskolai Program

Az öt felújított iskola közül négyet pályázat alapján a Domestos szakemberei és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) munkatársai közösen választottak ki, míg az ötödik iskoláról a kampány médiapartnere, az Index olvasói szavazással dönthettek. A nyári szünidő végére a Baranya megyei Baksa, a Zala megyei Szentpétertúr általános iskolái mellett Békés megyében a bucsai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és Komárom-Esztergom megyében a szomori Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola mosdói várták megújulva a szeptemberben visszatérő gyereksereget.

Vince Beáta