Ugrás ide: tartalom

Áttörés az öregedés kutatásában: holland tudósok azonosították a fiatalos megjelenésért felelős gént

Közzétéve :

Átlagos olvasási idő : 3 perc

Egy új genetikai kutatás megmagyarázhatja a tényleges és a megjelenésünk alapján megbecsülhető életkorunk közti különbségeket: most először sikerült azonosítani ugyanis az ezért felelős gént. A tanulmány szerzői azt remélik, azzal, hogy sikerült megfejteni, miért látszanak egyesek valós koruknál fiatalabbnak, idővel mindenki tovább megőrizheti fiatalos megjelenését.

hungary press release

Az öregedést vizsgáló, nagy mintán elvégzett kutatást az Unilever kutatói és a rotterdami Erasmus Egyetem egyetemi kórháza, az Erasmus MC közösen végezték, további külső partnerek bevonásával. A kutatás során több mint 4000 ember fényképe alapján több mint százezer alkalommal becsülték meg a fotókon szereplő önkéntesek vélt életkorát, vagyis azt, hogy hány évesnek látszanak.

Ezután a tudósok a résztvevők DNS-mintáiban több mint 8 millió variánst elemeztek, hogy felmérjék, vannak-e olyan génvariációk, amelyek különböznek a koruknál fiatalabbnak illetve idősebbnek látszók DNS-ében. A maga nemében úttörőnek számító kutatás arra az eredményre jutott, hogy az MC1R gén egyik változatával rendelkezők két évvel idősebbnek látszanak azoknál, akik DNS-ében a másik változat szerepel.

Az e téren elsőként elvégzett kutatásról beszámoló tanulmány tegnap jelent meg a világ egyik legrangosabb biológiai folyóiratában, a Current Biologyban.

“Ez a hihetetlenül izgalmas kutatás egészen új lehetőségeket nyit meg annak megértésében, hogy egyesek miért tudják megőrizni fiatalosabb kinézetüket a múló évek során.” – mondta Dr. David Gunn, az Unilever vezető tudósa és a kutatás társvezetője. “Ha megismerjük a koruknál fiatalabbaknak látszó emberek ’titkát’, egészen újszerű módokat találhatunk arra, hogy a jövőben mindenkinek segíthessünk abban, hogy minél hosszabban őrizhessék meg fiatalos külsejüket. Természetesen még sok munka vár ránk, de reméljük, hogy ez a tudományos felfedezés az Unilever saját jövőbeli termékfejlesztéseire és innovációjára is hatással lehet.”

A kutatás másik társvezetője, Manfred Kayser, az Erasmus MC professzora hozzátette: “Azért fontos, hogy felfedeztük az első gént, amely befolyásolja a vélt életkort, mert lehetővé teszi, hogy a többit is azonosítsuk.

Tudjuk ugyanis, hogy léteznek, és most már azt is tudjuk, hogy képesek vagyunk megtalálni őket. Eredményeinkkel újabb lépést tettünk afelé, hogy megértsük, miért öregednek másként az emberek, illetve hogy meghatározzuk a vélt, a kronologikus és a biológiai életkor közötti molekuláris összefüggést. A következő lépés az lesz, hogy molekuláris szinten megértsük: miért utal a fiatalosabb megjelenés arra, hogy az illető egészségesebb is. Így egy ponton majd megérthetjük az egészséges öregedés folyamatát” – magyarázza az Erasmus Egyetem professzora.

Az öregedés által az emberi arc kinézetére gyakorolt hatást a fenti fénykép illusztrálja. A fotót tizenkét 47 éves (az arc jobb oldala, a képen szemből a bal) és tizenkét 70 éves (az arc bal oldala, a képen szemből a jobb) nő fényképének átlagolásával létrehozott montázsból állították össze. Az öregedéssel az arcbőr ráncosabbá, a pigmentáció változása miatt foltossá válik, szerkezete átalakul, pl. az ajak keskenyebbé, az orrot és az ajkakat összekötő ráncok pedig mélyebbé válnak.

Ám vannak, akik fiatalabbnak, mások pedig öregebbnek látszanak valós koruknál. Liu és kutatótársai tegnap közölték a vélt életkorról szóló első genetikai tanulmányt. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy a DNS-ben megtalálható ún. MC1R gén variánsai közötti eltérés okozza azt, ha valaki közel két évvel idősebbnek látszik valós koránál. Fotó copyright © Unilever – a sajtóközleménnyel együtt szabadon felhasználható.

Az Erasmus MC University Medical Centre Rotterdamról

Az Erasmus MC Hollandia legnagyobb egyetemi kórháza, fő célja a lakosság egészségének megőrzése. Minden nap közel 13000 munkatárs dolgozik azon, hogy kiváló ellátást és világszínvonalú oktatást nyújtson, valamint úttörő kutatásokat végezzen. Az Erasmus MC szakemberei egyre bővítik az egészségről és a betegségekről rendelkezésre álló ismereteket. A legújabb tudományos eredményekre alapozva a mindennapi gyógyításban használható kezeléseket és prevenciós lépéseket dolgoznak ki, hogy a lehető legjobban szolgálják a betegek érdekeit, az egészséges emberek pedig minél tovább egészségesek maradhassanak. Az Erasmus MC fontos célkitűzése, hogy partnerei széles körével együttműködve kiemelkedően teljesítsen és utat mutasson a komplex, innovatív és akut betegellátásban.

További információ az Erasmus MC-ről: http://www.erasmusmc.nl/?lang=en

Vissza az oldal tetejére