Ugrás tartalom

Unilever Magyarország Más lokáció


Túllépnek a sztereotípiákon az Unilever reklámjai

Számos globális reklámügynökség csatlakozott már az Unilever, a Cannes-i Reklámfesztiválon bejelentett #unstereotype kezdeményezéséhez. A reklámiparnak példát mutatni hivatott kezdeményezés célja, hogy az Unilever-márkák – és általában a reklámipar – hirdetései meghaladják a gender-szerepek sztereotipikus megjelenítését, az ügynökségek és hirdetők pedig friss, a mai fogyasztók számára relevánsabb kampányokat dolgozzanak ki.

Aline Santos, Executive Vice President of Global Marketing for Unilever

Az Unilever arra hívja fel a világ legnagyobb hirdetőinek figyelmét, hogy ismerjék fel a reklámokban még mindig jelenlévő, idejétmúlt nemi sztereotípiákat, valamint azt, hogy a nemi szerepek progresszív bemutatása nemcsak a társadalom, de a márkák szempontjából is előnyös.

„A reklámokban megjelenő sztereotípiák mindkét nemet érintik, kutatásaink szerint azonban a nők bemutatása a leginkább negatív a reklámokban” – mondta Aline Santos, az Unilever globális marketingért felelős vezérigazgató-helyettese. „A kutatásban résztvevő nők 40 százaléka egyáltalán nem képes azonosulni a reklámokban szereplő nőkkel .

A reklám ereje hatalmas lökést adhat a pozitív kulturális változásoknak. Meggyőződésünk, hogy az iparággal együtt erkölcsi kötelességünk e változás élére állni: célunk, hogy pozitívan mutassuk be az embereket, olyanoknak, amilyenek valójában” – tette hozzá.

A világ egyik legnagyobb hirdetőjeként az Unilever az elmúlt két évben részletes kutatást végzett a reklámokban megjelenő női identitás változásának, illetve a fogyasztói elköteleződést erősítő, relevánsabb márkakommunikáció feltérképezése érdekében.

„A Millward Brownnal karöltve kutatásokkal támasztottuk alá, hogy a progresszívebb reklám szorosabb elköteleződést, gyakoribb spontán említést és erősebb márkabenyomást eredményez ” – folytatta Aline Santos. „A változás ezért nem csupán fontos társadalmi szükségszerűség, de sürgető üzleti elvárás is. Ez az egy út áll előttünk, ha ki akarjuk aknázni a kreatív munkáinkban rejlő lehetőségeket” – mondta.

Az Unilever három területen kívánja fejleszteni a gender-kérdéseket, ezen belül is a nők bemutatását reklámjaiban: a szerepek, a személyiség és a külső megjelenés mentén. Az így bemutatott szerepek messze túlmutatnak majd a termékhez kötődő hagyományos feladatokon, a szereplőket hitelesebb, valódi személyiségként, háromdimenziós, hús-vér emberként kívánják megjeleníteni.

Úttörő kampányok

Az Unilever márkái eddig is élen jártak az úttörő kampányok fejlesztésében: évek óta fut a Dove „valódi szépség” kezdeményezése, és nemrégiben az Axe is gyökeresen újított: „Find Your Magic” kampányát a fogyasztók és a kommunikációs szakma is nagyra értékelte.

Az új pozícionálás szerint a valódi, őszinte kapcsolat győz a hódítás felett. Az Axe továbbra is a vonzalomról szól majd, de a vonzalom modern, releváns, hiteles világát mutatja be – a két egyenlő fél között kialakuló varázslatot. Más fontos márkák, például a Knorr és a Lifebuoy kommunikációs tevékenysége is túllépett a termékkategóriák hagyományos keretein, a szakemberek a teljes kreatív folyamatot megújították a kampányfejlesztéstől az egyes kreatív anyagokig.

„Knorr márkánkkal felismertük, hogy az ételek körüli hagyományos szerepek elmosódtak, a főzés ma már sokkal trendibb” – tette hozzá Santos. „Felismertük, ahhoz, hogy a Knorr márka releváns, inspiráló és progresszív maradjon, változtatnunk kell. A gasztropárbeszédben idejétmúltnak tűnt a hagyományos szerepekre alapozott koncepció. A régimódi, tökéletes család sztereotípiája helyett – ahol anyu főz – a reklámjainkban ma már elvált apukákat, diákcsoportokat, Y- és Z-generációs fiatalokat is bemutatunk” – tette hozzá.

A Knorr legújabb, #loveatfirsttaste globális kampánya is jó példa arra, hogy az ízek, a főzés és általában az élelmiszerek mélyebb kapcsolatot tesznek lehetővé az emberek között, nemtől, bőrszíntől vagy életkortól függetlenül. A kampány fő üzenete, hogy a személyes ízprofil megértése akár szerelmet is hozhat.

Az Unilever több partnerügynöksége, köztük a BBH, a 72andSunny, a JWT, a DDB, a MullenLowe és az Ogilvy már megerősítette, hogy az új stratégia mentén folytatja munkáját. A jövőben várhatóan számos másik ügynökség is csatlakozik majd a kezdeményezéshez. „Bízunk benne, hogy az iparág más szereplői is csatlakoznak majd az #unstereotype kezdeményezéséhez. Célunk, hogy a progresszív ábrázolás segítségével közösen tegyük a reklámot e kultúraváltás élharcosává” – hangsúlyozta Santos.1 CMI 2016

2 CMI 2016