4. Új világrekord Magyarországon

Új világrekord Magyarországon

Május 5-én, a kézhigiéné világnapján több mint 14 ezer magyar iskolás dönthette meg a kézmosás-oktatás Guinness-rekordját, az Unilever közreműködésével.

Új világrekord Magyarországon

Az előzetes adatok szerint 190 magyarországi iskola több mint 14 ezer diákja vett részt május 5-én, azaz ma a kéztisztaság világnapján abban a világrekord-döntési kísérletben, amelynek célja az volt, hogy az eddigi csúcstartó Glasgow eredményét túlszárnyalva új Guinness-rekordot állítsanak be. A mai országos eseményen így több mint14 ezer diák vett részt egyszerre, egy időben a saját iskolájában egy speciális kézmosás tanórán – ez több mint négyszeresen múlhatja felül a skóciai város rekordját. Glasgowban tavalyelőtt 3089 gyerek állította fel a Guinness-rekordot, felülmúlva a korábbi, 2012-ben 2147 fővel beállított brit csúcsot. Az új hazai eredmény hitelesítésére hamarosan sor kerül.

Bár a figyelem ezen a napon leginkább az egészségügyi intézmények dolgozóira és látogatóira szokott irányulni, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalában dolgozó e-Bug csapat úgy döntött, hogy a diákokat is cselekvésre ösztönzi ezen a napon, hiszen a gyermekkorban elsajátított higiénés szokások egy életen át elkísérnek bennünket. Az Unilever Magyarország Kft. a Baba márkájával támogatja a Guinness-rekorddöntési kísérletben résztvevőket.

Az Unilever célja, hogy minél több embernek segítsen higiénés szokásaik javításában. Bizonyított tény, hogy a helyes szappanos kézmosás mintegy felére csökkenti a hasmenéses megbetegedések kockázatát, és segít a légúti fertőzések megelőzésében is.

Bár épp a világhírű magyar tudós, Semmelweis Ignác bizonyította be, hogy milyen fontos a kézhigiéné, illetve azt, hogy egy egyszerű, ám alapos kézmosással hatékonyan lehet védekezni több betegség ellen, mégis a hiányos kézhigiénés szokások felelősek a légúti és emésztőrendszeri megbetegedések miatti legtöbb iskolai hiányzásért. Az iskolákban könnyen és gyorsan átkerülhetnek egyik gyermekről a másikra az érintés útján terjedő ártalmas mikrobák.

A bőrünk természetes zsírréteggel rendelkezik, amely megóvja a kiszáradástól. Ugyanakkor ez a réteg a mikrobák megtapadásához és szaporodásához is remek környezetet biztosít, és hozzájárul ahhoz, hogy a mikrobák a bőrünkön hosszú ideig életképesek, fertőzőképesek maradjanak. A vízzel történő kézmosás eltüntetheti ugyan a látható szennyeződéseket, ám a zsírréteg feloldásához – és ezáltal a bőrön megtapadt mikrobák eltávolításához – szappanra és a helyes kézmosási technika alkalmazására is szükség van.

Globális célok, lokális eredmények

Az Unilever globális szinten is kiemelt figyelmet fordít a higiénés feltételek javítására. A szegényes higiéniai körülmények, a biztonságos ivóvíz hiánya és a nem megfelelő közegészségügyi viszonyok világszerte több mint 2,5 milliárd embert érintenek. A vállalat jól halad első nagy globális célkitűzésének teljesítésével, amely több mint egymilliárd ember egészségének és életkörülményének javítására irányul, eddig közel félmilliárd embernek nyújtott segítséget.

A fenntartható fejlődésért számos más területen is ambiciózus vállalásokat tett a társaság, az elmúlt évben pedig csatlakozott az ENSZ mélyszegénység felszámolását, a klímaváltozás megállítását és a társadalmi egyenlőtlenségek visszaszorítását célzó 17 globális célkitűzésének támogatóihoz. Az ENSZ kezdeményezéséhez csatlakozó nagyvállalatok, köztük az Unilever vállalásai között szerepel például a klímaváltozás hatásainak enyhítése, a nők szerepének erősítése, valamint az alapvető közegészségügyi ellátás és higiéniás körülmények biztosítása.

A vállalat hazánkban is partner az össztársadalmi célok megvalósításában: Domestos és Baba márkáival évek óta részt vesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat influenzafertőzés elleni kampányában. Valamint, 2015 szeptemberében Stratégiai Együttműködési Megállapodást írt alá a Magyarország kormányával, melynek értelmében az Unilever kész együttműködni minden olyan kormányzati programban, amelynek célja az alapvető higiéniai körülmények fejlesztése, a táplálkozási szokások javítása, valamint az ezekhez kapcsolódó fenntartható megoldások biztosítása, népszerűsítése. Tavaly például öt magyarországi általános iskola mosdóinak felújítását finanszírozta a Domestos Iskolai Program keretében, amely 2016-ban is folytatódik.

A rekordkísérlet szervezőiről

Az e-Bug 18 ország – köztük Magyarország – közreműködésével jött létre egy, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) által 2005-ben kiírt európai uniós pályázat nyomán. Jelenleg az e-Bug szakmai irányítója az Egyesült Királyság egészségügyi minisztériumának népegészségügyi szerve, a Public Health England (a továbbiakban: PHE). 2014-re az EU 28 tagállama közül 26 ország csatlakozott az e-Bug hálózathoz. Az e-Bug segítségével a 6-12 és a 12-16 éves gyermekek szórakoztató formában, sok játék és kísérlet segítségével sajátíthatják el a megfelelő személyi higiénére (kéz- és légúti higiéné), a szexuális egészségre, a védőoltásokra és a felelősségteljes antibiotikum használatra vonatkozó alapvető ismereteket.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala (OTH) 2014 februárjában elindította az e-Bug programot, amelynek célja az e-Bug nevű egészségfejlesztési, oktatási eszköz magyarországi megismertetése és használatának bevezetése. Az OTH a megvalósításhoz a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainál és a járási hivatalok népegészségügyi osztályainál dolgozó kollégák segítségét veszi igénybe, akik e-Bug koordinátorként felveszik és tartják a kapcsolatot az oktatási intézményekkel, szakmai támogatást nyújtanak nekik a program megvalósításában.

Unilever Magyarország Kft.:

netti.nagy@unilever.com